Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izgradnja vodnih rezervoara u Donjem Ljubešu i Grejaču

rss

21.10.2015. Opština Aleksinac

Pored aktuelnih radova na sekundarnoj vodovodnoj mreži u Mozgovu, čijom će izgradnjom meštani ovog naselja po prvi put dobiti redovan pristup pijaćoj vodi, u toku su i radovi na izgradnji dva kompenzaciona rezervoara za vodu u Donjem Ljubešu i Grejaču.

Izgradnja vodnih rezervoara u Donjem Ljubešu i Grejaču

Izgradnja ovih rezervoara omogućiće da naselja Vitkovac, Grejač i Veliki Drenovac u narednom periodu takođe dobiju stabilan pristup vodi iz akumulacije Bovan.

Osim primarne funkcije obezbeđivanja rezervi pijaće vode, ovi rezervoari će, kao krajnje tačke lokalnog vodosistema od Vitkovca do Velikog Drenovca, nalik sistemu spojenih sudova, služiti i za ujednačavanje pritiska vode, odnosno omogućavaće da, bez obzira na trenutnu potrošnju, pritisak vode u cevovodu bude konstantan.

„Završetak izgradnje rezervoara u Donjem Ljubešu i Grejaču očekujemo do kraja novembra. Čuvajući rezerve vode, rezervoari će istu upumpavati u sistem prema potrebama, odnosno akumulirati viškove onda kada se oni jave. Time, oni pored čuvanja rezervi pijaće vode, obavljaju i funkciju izjednačavanja pritiska vode u cevovodu, zbog čega se i nazivaju kompenzacioni. Izgradnjom ovih rezervoara kapaciteta po 500 m3 u značajnoj meri se zaokružuje sistem vodosnabdevanja u ovom delu Opštine, od Vitkovca do Velikog Drenovca“ - kaže Svetomir Ranđelović, diplomirani inženjer hidrogradnje i odgovorno lice za branu na Bovanskom jezeru u JKP Vododvod i Kanalizacija Aleksinac.

Kada je u pitanju izgradnja ovih rezervoara, Svetomir Ranđelović ima dvostruku ulogu - on je projektant i član ekipe za nadzor radova. G. Ranđelović projektovao je i rezervoar u Mozgovu, čija je izgradnja takođe u toku, kao i primarni vodovod od Tešice do Draževca, koji je nedavno završen.

„Do kraja ovog meseca biće raspisan tender za izgradnju sekundarne vodovodne mreže u Vitkovcu, što znači da možemo da očekujemo da do sredine naredne godine Vitkovčani dobiju vodu iz vodosistema Bresje. Sledeće godine u planu je i izgradnja primarnog cevovoda sa pratećim objektima za vodosnabdevanje do naselja Grejač i Veliki Drenovac, ali i izgradnja sekundarne vodovodne mreže u Draževcu.

Kada je u pitanju investiciona izgradnja, nesumnjivo je da opština Aleksinac u ovoj godini prioritet daje rešavanju pitanja vodosnabdevanja - što radovi u Mozgovu, Donjem Ljubešu, Grejaču i Tešici pokazuju. Pored napora na obezbeđenju veće količine vode, istovremeno radimo i na poboljšanju njenog kvaliteta - naredne godine očekuje nas rekonstrukcija i dogradnja samog postrojenja za preradu vode Bresje, čime će biti uvedena dva nova tehnološka procesa u preradi vode! U tom smislu, ostaje da u narednom periodu, zajedno sa opštinom Sokobanja, radimo na smanjenju zagađenja koja se ulivaju u Bovansko jezero, odakle se mi snabdevamo vodom“ - rekao je Nenad Stanković, predsednik opštine Aleksinac.

Ukupna vrednost radova na izgradnji ova dva rezervoara je 25,3 miliona dinara (uključujući i primarni cevovod od Tešice do Grejača), koji se finansiraju iz budžeta opštine Aleksinac. Nosilac investicije je JP Direkcija za urbanizam i izgradnju opštine Aleksinac, a izvođač radova preduzeće Crna Trava iz Leskovca.


# predsednik opštine opština Bovansko jezero Direkcija Sokobanja Vodovod i kanalizacija JP Vitkovac Donji Ljubeš Nenad Stanković vodovod Grejač Veliki Drenovac Svetomir Ranđelović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima