Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nenad Stanković po četvrti put na funkciji predsednika opštine Aleksinac

rss

19.06.2016. Radio Aleksinac

Nenad Stanković, lider lokalnog SNS-a, koji je i do sada obavljao funkciju predsednika opštine Aleksinac, reizabran je danas na tu funkciju.

Nenad Stanković po četvrti put na funkciji predsednika opštine Aleksinac

Stanković je za predsednika opštine prvi put izabran novembra 2004. godine, a funkciju je obavljao do narednih izbora 2008. Juna meseca ponovo je postavljen na čelo opštine Aleksinac, ali se decembra  meseca iste godine povukao sa funkcije. Treći put upravljanje opštinom povereno mu je 24. jula 2012. i na toj poziciji je ostao do danas.

Za zamenika predsednika opštine i ovoga puta izabran je predsednik aleksinačkog SPS-a Čedomir Rakić, koji je prvi put na tu funkciju postavljen 2012. godine.

U novom sazivu opštinske vlade sedeće petoro većnika ispred koalicije okupljene oko SNS-a, troje iz Socijalističke partije Srbije, a Narodni pokret Grujice Veljkovića imaće jednog predstavnika. Dvojica većnika koji su bili članovi prethodne opštinske vlade, Veroljub Vrećić iz Rutevca, predstavnik SNS-a i Zoran Stanković iz Aleksinca, član Pokreta socijalista nastaviće da obavljaju tu funkciju i u naredne četiri godine.

Pored njih većnici će biti i Momčilo Antanasković ispred USS-a, koji je do sada obavljao funkciju zamenika predsednika Skupštine opštine, a bio je član i ranijih lokalnih vlada, dok će se po prvi put na mestu većnika naći Milan Dinić iz Aleksinca (SNS) i Radul Stojanović iz Gornjeg Suhotna, predstavnik PUPS-a.

Socijalističku partiju Srbije u ovom sazivu predstavljaće Aleksinčani Goran Stanković, Saša Petrović, aktuelni direktor Visoke poljoprivredno-prehrambene škole u Prokuplju i Dragoslav Nenadović, direktor Javnog preduzeća za puteve. Slaviša Stevanović iz Rutevca jedini je predstavnik Narodnog pokreta Grujice Veljkovića u novoformiranoj lokalnoj vladi.

Nova izvršna vlast aleksinačke lokalne samouprave izabrana je glasovima 35 odbornika koji su bili za, dok je troje predstavnika naroda glasalo protiv.

Zbog sukoba interesa, sprečenosti ili odlaska na drugu funkciju sledeći odbornici su dali ostavku na kraju sednice: Nenad Stanković (SNS), Dalibor Radičević (SNS), Miroslav Popović (JS), Čedomir Rakić (SPS), Saša Petrović (SPS).

Naredna sednica Skupštine opštine Aleksinac zakazana je za utorak, 21. jun.

Kapitalne investicije, pomoć privredi i poboljšanje uslova života u selima prioritet nove stare vlasti

Prioritet u naredne četiri godine biće kapitalne investicije za čiju realizaciju je potrebno dosta para i na koje se čeka i po više decenija, istakao je na današnjoj sednici SO Aleksianc reizabrani predsednik opštine Nenad Stanković. On je predstavljajući program svog kabineta za naredne četiri godine naglasio kontinuitet vršenja vlasti, koji ova koalicija ima, što će umnogome olakšati dalji rad i započete projekte.

Ipak, ma kako zacrtani planovi bili ambiciozni, a njihova realizacija uspešna, pojedini problemi u funkcionisanju lokalne samouprave ostaju, dodaje on.

- Niti ćemo sve škole dovesti u besprekorno stanje, niti ćemo sve seoske škole renovirati da izgledaju kao gradske. Nećemo uspeti da napravimo ni sve ulice, kao ni da rekonstruišemo seoske domove. I za nas će ostati mnogo problema, ali rešivih problema. Ovde govorimo o kapitalnim investicijama, za koje u našem budžetu novca nema, pa će to biti težište na koje ćemo usmeriti pažnju.

U narednom periodu akcenat će biti i na unapređenju komunalne infrastrukture i završavanju projekata na kojima se, zbog njihove složenosti i specifičnosti, ali i hroničnog nedostatka sredstava, radi godinama unazad.
   
- Tu prvenstveno mislim na širenje vodovodne mreže u selima. Mi se nalazimo na samo nekoliko godina do završetka tog posla koji je počeo, čini mi se, pre više od 15 godina. Imamo nameru da u ovih narednih nekoliko godina taj proces završimo i da sva planirana naselja, koja treba da se vežu za takozvanu gradsku mrežu, dobiju tu mogućnost.

Organizovano prikupljanje otpada, kao i izgradnja i rekonstrukcija putne mreže takođe su bitni zadaci koji aktuelni predsednik opštine stavlja pred svoj kabinet. Stanković kaže da će lokalna samouprava kako finansijski, tako i logistički, pokušati da pomogne malim i srednjim preduzećima da opstanu na tržištu, a radiće se i na stvaranju pozitivne klime i privlačenju još nekog velikog investitora. Pozitivno je ocenio i to što prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje na evidenciji ima sve manje nezaposlenih.

- Mi imamo privredne subjekte koji spadaju u male ili srednje privrednike, pa uz neku malu podršku i dobru volju lokalne samouprave kod obezbeđenja nekih infrastrukturnih ili prostornih potreba može se unapređivati dalji rad naše lokalne privrede. Nećemo zaboraviti ni to da u Aleksinac treba dovesti i nekog ozbiljnog investitora. Jesmo počeli u poslednjih nekoliko godina da smanjujemo ukupan broj nezaposlenih na teritoriji naše opštine za više od 1000 lica, kako kaže statistika NZS, ali tu brojku treba obarati i dalje.

Planirano je i poboljšanje uslova života u selima, posebno kada je reč o obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Stanković se u svom izlaganju osvrnuo i na dva vrlo značajna projekta – izgradnju levoobalnog nasipa na Južnoj Moravi i uređenje korita reke Moravice u samom gradu – čija je realizacija krenula ovog proleća, a sredstva su obezbeđena i iz republičkog budžeta.

Komentara: 8


# predsednik opštine Čedomir Rakić Dragoslav Nenadović Slaviša Stevanović Goran Stanković Roki Dalibor Radičević Momčilo Antanasković opštinsko veće Milan Dinić škole Nenad Stanković kapitalne investicije Miroslav Popović Zoran Stanković Saša Petrović Veroljub Vrećić Radul Stojanović
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+25) (-5)

  Perkan 19.06.2016.
  ja ne shvatam: "Mi imamo privredne subjekte koji spadaju u male ili srednje privrednike, pa uz neku malu podršku i dobru volju lokalne samouprave kod obezbeđenja nekih infrastrukturnih ili prostornih potreba može se unapređivati dalji rad naše lokalne privrede."

  ako neko može da mi pojasni - imamo neke, pa ako neko nešto, onda možda bude?!

 • (+46) (-6)

  zoki 19.06.2016.
  4 mandat, a jos uvek su demokrate krive za propast Aleksinca.
  Neka nam objasni gde je nasao tih 1000 radnih mesta, kolika je prosecna plata i zasto je onda budzet u deficitu!

 • (+42) (-3)

  .... 19.06.2016.
  Nije rekao da je zaposlio vec da je sa liste zavoda po njihovim recima smanjeno 1000 ljudi. Pa naravno. Zakasnis dan i brisu te.

 • (+42) (-3)

  Genije 20.06.2016.
  Sad sigurno možemo reći da je on kriv za stanje na Brđanci. Sve je polomljeno, nijedno drvo nije posađeno u zadnjih 10 godina, klupe povađene ili polomljene, restoran se naravno pretvorio u stecište narkomana. E tu je jedino napredujemo, jer ih ima sve više. Ne radi osvetljenje, jer su naravno, naša braća sakupljaci sekundarnih sirovina, počupali kablove iz zemlje. Naravno i kad se nekad ponovo bude uvelo osvetljenje, mi cemo sve to papreno platiti, jer mora da ima mesta i za njihov procenat. Dobro jutro Aleksinčani!

 • (+48) (-3)

  Komentator 20.06.2016.
  Svaka čast na izboru. Za četiri godine,ko bude podlednji odlazio iz ove palanke,neka ugasi svetlo.

 • (+10) (-1)

  Goran 28.06.2016.
  Da smo ih malo napali u vreme izborne kampanje, možda bi posadili neko drvo. ;) Dovoljno je videti razliku na ovim vrućinama, gde ima drveta, a gde je samo beton.

 • (+5) (-1)

  Baja 30.06.2016.
  Jaci je od Klintonove,ni klinton ne moze cetiri puta,Sramota za srpsku demokratiju,a sta je to...

 • (+5) (-0)

  zlatko 04.07.2016.
  Jadna je ta vladajuca partija koja ima samo jednog coveka za predsednika pa mora da ga muci cetri puta,i jadan je taj grad koji ima takvog opozicionara kao sto je dimic,Strasno


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima