Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ненад Станковић по четврти пут на функцији председника општине Алексинац

rss

19.06.2016. Радио Алексинац

Ненад Станковић, лидер локалног СНС-а, који је и до сада обављао функцију председника општине Алексинац, реизабран је данас на ту функцију.

Ненад Станковић по четврти пут на функцији председника општине Алексинац

Станковић је за председника општине први пут изабран новембра 2004. године, а функцију је обављао до наредних избора 2008. Јуна месеца поново је постављен на чело општине Алексинац, али се децембра  месеца исте године повукао са функције. Трећи пут управљање општином поверено му је 24. јула 2012. и на тој позицији је остао до данас.

За заменика председника општине и овога пута изабран је председник алексиначког СПС-а Чедомир Ракић, који је први пут на ту функцију постављен 2012. године.

У новом сазиву општинске владе седеће петоро већника испред коалиције окупљене око СНС-а, троје из Социјалистичке партије Србије, а Народни покрет Грујице Вељковића имаће једног представника. Двојица већника који су били чланови претходне општинске владе, Верољуб Врећић из Рутевца, представник СНС-а и Зоран Станковић из Алексинца, члан Покрета социјалиста наставиће да обављају ту функцију и у наредне четири године.

Поред њих већници ће бити и Момчило Антанасковић испред УСС-а, који је до сада обављао функцију заменика председника Скупштине општине, а био је члан и ранијих локалних влада, док ће се по први пут на месту већника наћи Милан Динић из Алексинца (СНС) и Радул Стојановић из Горњег Сухотна, представник ПУПС-а.

Социјалистичку партију Србије у овом сазиву представљаће Алексинчани Горан Станковић, Саша Петровић, актуелни директор Високе пољопривредно-прехрамбене школе у Прокупљу и Драгослав Ненадовић, директор Јавног предузећа за путеве. Славиша Стевановић из Рутевца једини је представник Народног покрета Грујице Вељковића у новоформираној локалној влади.

Нова извршна власт алексиначке локалне самоуправе изабрана је гласовима 35 одборника који су били за, док је троје представника народа гласало против.

Због сукоба интереса, спречености или одласка на другу функцију следећи одборници су дали оставку на крају седнице: Ненад Станковић (СНС), Далибор Радичевић (СНС), Мирослав Поповић (ЈС), Чедомир Ракић (СПС), Саша Петровић (СПС).

Наредна седница Скупштине општине Алексинац заказана је за уторак, 21. јун.

Капиталне инвестиције, помоћ привреди и побољшање услова живота у селима приоритет нове старе власти

Приоритет у наредне четири године биће капиталне инвестиције за чију реализацију је потребно доста пара и на које се чека и по више деценија, истакао је на данашњој седници СО Алексианц реизабрани председник општине Ненад Станковић. Он је представљајући програм свог кабинета за наредне четири године нагласио континуитет вршења власти, који ова коалиција има, што ће умногоме олакшати даљи рад и започете пројекте.

Ипак, ма како зацртани планови били амбициозни, а њихова реализација успешна, поједини проблеми у функционисању локалне самоуправе остају, додаје он.

- Нити ћемо све школе довести у беспрекорно стање, нити ћемо све сеоске школе реновирати да изгледају као градске. Нећемо успети да направимо ни све улице, као ни да реконструишемо сеоске домове. И за нас ће остати много проблема, али решивих проблема. Овде говоримо о капиталним инвестицијама, за које у нашем буџету новца нема, па ће то бити тежиште на које ћемо усмерити пажњу.

У наредном периоду акценат ће бити и на унапређењу комуналне инфраструктуре и завршавању пројеката на којима се, због њихове сложености и специфичности, али и хроничног недостатка средстава, ради годинама уназад.
   
- Ту првенствено мислим на ширење водоводне мреже у селима. Ми се налазимо на само неколико година до завршетка тог посла који је почео, чини ми се, пре више од 15 година. Имамо намеру да у ових наредних неколико година тај процес завршимо и да сва планирана насеља, која треба да се вежу за такозвану градску мрежу, добију ту могућност.

Организовано прикупљање отпада, као и изградња и реконструкција путне мреже такође су битни задаци који актуелни председник општине ставља пред свој кабинет. Станковић каже да ће локална самоуправа како финансијски, тако и логистички, покушати да помогне малим и средњим предузећима да опстану на тржишту, а радиће се и на стварању позитивне климе и привлачењу још неког великог инвеститора. Позитивно је оценио и то што према подацима Националне службе за запошљавање на евиденцији има све мање незапослених.

- Ми имамо привредне субјекте који спадају у мале или средње привреднике, па уз неку малу подршку и добру вољу локалне самоуправе код обезбеђења неких инфраструктурних или просторних потреба може се унапређивати даљи рад наше локалне привреде. Нећемо заборавити ни то да у Алексинац треба довести и неког озбиљног инвеститора. Јесмо почели у последњих неколико година да смањујемо укупан број незапослених на територији наше општине за више од 1000 лица, како каже статистика НЗС, али ту бројку треба обарати и даље.

Планирано је и побољшање услова живота у селима, посебно када је реч о образовању и здравственој заштити. Станковић се у свом излагању осврнуо и на два врло значајна пројекта – изградњу левообалног насипа на Јужној Морави и уређење корита реке Моравице у самом граду – чија је реализација кренула овог пролећа, а средства су обезбеђена и из републичког буџета.


# председник општине Чедомир Ракић Драгослав Ненадовић Славиша Стевановић Горан Станковић Роки Далибор Радичевић Момчило Антанасковић општинско веће Милан Динић школе Ненад Станковић капиталне инвестиције Мирослав Поповић Зоран Станковић Саша Петровић Верољуб Врећић Радул Стојановић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима