Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

550 novih plastičnih kontejnera za smeće za sela na teritoriji Opštine Aleksinac

rss

02.02.2015. Radio Aleksinac

Problem sa organskim i neorganskim otpadom, u moravskim selima od Donjeg Adrovca do Vitkovca i od Jasenja do Bobovišta, biće rešen uskoro, jer je opština Aleksinac, nakon javne nabavke u vrednosti od 9.800.000 dinara, dobila novih 550 kontejnera koji će biti raspoređeni u ovim selima

550 novih plastičnih kontejnera za smeće za sela na teritoriji Opštine Aleksinac

Kako navodi samostalni stručni saradnik za zaštitu životne sredine u opštini Aleksinac Vladimir Nikodijević, plan je da do kraja 2016. sva naselja na teritoriji naše opštine dobiju kontejnere i da tako bude regulisano odlaganje smeća.

- To su manji kontejneri koji su prethodnih godina postavljani na trasi ka Velikom Drenovcu i njima je planirano pokrivanje pre svega naselja koja naležu na Južnu Moravu, to jest nastavak pokrivanja naselja na levoj obali Morave od Donjeg Adrovca do Vitkovca, a zatim i trase na desnoj obali Morave od Jasenja do Bobovišta i najverovatnije do Draževca. Ukoliko bude viška kontejnera, njima će biti pojačavana usluga u naseljima u kojima su već postavljeni kontejneri. Planirano je da ovim tempom do kraja 2016. godine sva naselja na teritoriji Opštine Aleksinac budu pokrivena uslugom odnošenja otpada.

Najveći problem i dalje predstavlja to što su seoske deponije uglavnom pored vodotokova, a spaljivanjem neorganskog otpada stvaraju se kancerogene materije koje isparavaju u vazduh, ističe Nikodijević za Radio Aleksinac

- Spaljivanje otpada jedan je od najčešćih vidova uništavanja otpada na našoj teritoriji, ali je veoma opasan jer se spaljivanjem organskih materija, plastičnih masa i drugih materijala iz otpada stvara gas dioksin, koji je otrovan, kancerogen i mutagen. Na ovaj način se pre svega utiče na dva faktora, na odlaganje otpada uz vodene površine i na zaštitu vazduha od dioksina koji staje spaljivanjem na deponijama.

 


# ekologija Radio Aleksinac nabavka Vladimir Nikodijević kontejneri
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima