Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

550 нових пластичних контејнера за смеће за села на територији Општине Алексинац

rss

02.02.2015. Радио Алексинац

Проблем са органским и неорганским отпадом, у моравским селима од Доњег Адровца до Витковца и од Јасења до Бобовишта, биће решен ускоро, јер је општина Алексинац, након јавне набавке у вредности од 9.800.000 динара, добила нових 550 контејнера који ће бити распоређени у овим селима

550 нових пластичних контејнера за смеће за села на територији Општине Алексинац

Како наводи самостални стручни сарадник за заштиту животне средине у општини Алексинац Владимир Никодијевић, план је да до краја 2016. сва насеља на територији наше општине добију контејнере и да тако буде регулисано одлагање смећа.

- То су мањи контејнери који су претходних година постављани на траси ка Великом Дреновцу и њима је планирано покривање пре свега насеља која належу на Јужну Мораву, то јест наставак покривања насеља на левој обали Мораве од Доњег Адровца до Витковца, а затим и трасе на десној обали Мораве од Јасења до Бобовишта и највероватније до Дражевца. Уколико буде вишка контејнера, њима ће бити појачавана услуга у насељима у којима су већ постављени контејнери. Планирано је да овим темпом до краја 2016. године сва насеља на територији Општине Алексинац буду покривена услугом одношења отпада.

Највећи проблем и даље представља то што су сеоске депоније углавном поред водотокова, а спаљивањем неорганског отпада стварају се канцерогене материје које испаравају у ваздух, истиче Никодијевић за Радио Алексинац

- Спаљивање отпада један је од најчешћих видова уништавања отпада на нашој територији, али је веома опасан јер се спаљивањем органских материја, пластичних маса и других материјала из отпада ствара гас диоксин, који је отрован, канцероген и мутаген. На овај начин се пре свега утиче на два фактора, на одлагање отпада уз водене површине и на заштиту ваздуха од диоксина који стаје спаљивањем на депонијама.

 


# екологија Радио Алексинац набавка Владимир Никодијевић контејнери
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима