Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vlaška planina

rss

09.12.2014. Planinarski klub Železničar

Minulog vikenda članovi Planinarskog kluba ŽELEZNIČAR iz Aleksinca su organizovali odlazak do manastira Poganovo i odatle uspon na Vlašku planinu.

Vlaška planina

Vlaška planina se nalazi u Istočnoj Srbiji, u pograničnom pojasu prema Bugarskoj, nedaleko od Pirota i spada u grupu Karpatskobalkanskih planina izdignutih u novijoj geološkoj istoriji.

Pre početka uspona planinari su posetili manastir Poganovo, da bi nakon toga krenuli na uspon sa istočne strane, stazom koja je do sada relativno malo korišćena od strane planinara, ali zato vrlo atraktivna. U srednjem delu staze planinari su se kretali šumskim putem a do samog vrha, opet planinarskom stazom sa „jakim” usponom. Prirodni biljni pokrivač je takođe bio vrlo zanimljiv, u donjem delu staza je prolazila kroz mešovitu i siromašnu listopadnu šumu a u gornjem delu dominirala je bukva prošarana stablima javora. Najviši delovi planine pokriveni su planinskim pašnjacima, suvatima. Nakon četvoročasovnog uspona planinari su stigli do vrha, koji je poznat pod nazivom Panica i nalazi se na 1443 mnv.

Sa vrha planine pružao se divan pogled na podnožje planine i na planine Ruj i Stol koje su dominirale u okruženju .

Spuštanje sa planine je odrađeno istom stazom, malo izmenjenom u donjem delu. Nakon povratka, planinari su opet posetili manastir Poganovo, da bi zatim u Pirotu nastavili druženje sa planinarima iz pomenutog grada.

U ovoj planinarskoj akciji, pored članova Planinarskog kluba ŽELEZNIČAR iz Aleksinca učestvovali su i planinari iz Sokobanje i Vlasotinca. Tokom uspona savladana je visinska razlika od 892 m, a dužina staze je bila 18 km.

Komentara: 0


# planinari Železničar (plan. dr.)
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}