Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Otvorena izložba o akademiku Mihajlu Gavriloviću

rss

22.05.2019. Boža Marković Nesvrćanin

Po drugi put, Ogranak SANU Niš, bio je gost aleksinačkog Centra za kulturu i umetnost povodom izložbe "Akademik Mihajlo Gavrilović" - istoričar, arhivista i diplomata".

Otvorena izložba o akademiku Mihajlu Gavriloviću

U Art galeriji Centra za kulturu i umetnost Aleksinac postavljena je izložba u ponedeljak, 20.maja 2019. o značajnom, ali malo pominjanom Aleksinčaninu, prvom srpskom državnom arhivaru.

Akademik Mihajlo Gavrilović rođen je u Aleksincu 17/29.marta 1868. u porodici Mojsila, sudskog pisara i majke Anke Ničić. Školovao se u Nišu, Beogradu, Parizu i 1899. stekao doktorat univerziteta.

Kao đak dobija Vukovu stipendiju, odličnim uspehom završava studije na Velikoj školi. Polaže profesorski ispit, i bio je profesor Prve srpske gimnazije u Beogradu.

Postavljen je za prvog državnog arhivara 1900. objavljuje dve značajne programske rasprave, primljen je u Srpsko književno društvo, postaje honorarni profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, objavio tri dela monografije o Milošu Obrenoviću, izabran je za redovnog člana Srpske kraljevske akademije 1914. a 1926. izlazi mu iz štampe knjiga izabranih studija i članaka "Iz nove srpske istorije".

U diplomatiji je bio je opunomoćenik ministra i poslanik Kraljevine Srbije na Cetinju, u Rumuniji i Vatikanu, primljen kod pape Benedikta XV, koji mu je dao prilog za srpske izbeglice 1916, bio je na Krfu, opunomoćenik ministra i poslanik KSHS u Londonu, tamo je bio predsednik srpskog Crvenog krsta, a njegova žena Stojanka D. Đorđević podpredsednik, sa kojom je imao sina Dimitrija. Iznenada je umro u Londonu 1924. u 56. godini.

O njegovom privatnom životu ima malo podataka, o čemu je na otvaranju izložbe veoma opširno govorila Mira Radojević, dopisni član SANU.
Izložbu je otvorio predsednik Ogranka SANU Niš akademik dr prof. Ninoslav Stojadinović, a o izloži je govorila Miljana Đorđević, autor izložbe i priređivač kataloga.

O njemu su njegovi savremenici Vojislav Jovanović Mirambo, Slobodan Jovanović, Jovan Skerlić, a kasnije Radovan Samardžić i Vladimir Stojančević, govorili da je vrstan istoričar, državnik, kritički precizan, duboko nacionalan, autoritativan, sa crtama timočkog Srbina, trezven, ozbiljan, kulturan, savestan, duhovno ozbiljan, čovek koji je proučavao istoriju 19. veka, pouzdan, autentičan, ali iako je mnogo dao prepušten je tihom zaboravu.

Ova druga prilika da Aleksinčani budu informisani na naučni način o akademiku Mihajlu Gavriloviću je izvanredan potez Ogranka SANU Niš, koji se time neće završiti, jer se za jesen priprema postavka o Ljubici Janković, kako je akademik dr prof. Ninoslav Stojadinović nama rekao.
Treba istaći dobru organizaciju Centra za kulturu i umetnost Aleksinac, kao i to da su tu mnogi autori teksta iz kataloga prisustvovali ovom otvaranju izložbe među kojima izdvajamo našu Aleksinčanku prof. istorije Aleksandru Sofronić, unuku direktora Osnovne škole Trnjane do 1995. čija je baka Vitkovčanka.

Građani Aleksinca moći će narednih desetak dana da posete ovu izložbu, a Art galerija bila je prepuna prilikom otvaranja uzložbe, što govori o zainteresovanosti građana i prisutnih za istoriju i dobrom potezu Ogranka SANU Niš.

Tekst i foto: Boža Marković Nesvrćanin


# Boža Marković - Nesvrćanin Centar za kulturu i umetnost škole izbeglice izložba Trnjane Aleksinčani SANU Mihajlo Gavrilović
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima