Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nagrada "Gordana Brajović" Vesni Ćorović Butrić

rss

29.03.2018. Novosti

Uglednu nagradu "Gordana Brajović" za najbolju knjigu za decu i mlade u 2017. dobila je Vesna Ćorović Butrić za roman "Izmislica", u izdanju "Lagune"

Vesna Ćorović Butrić Foto Privatna arhiva

Ovo je jednoglasna odluka žirija (profesor dr Zoran Opačić, Vladimir Andrić i Boško Lomović), koji je razmatrao 26 knjiga, pristiglih na 21. konkurs "Književni susreti Gordana Brajović" u Aleksincu. U najužem izboru bile su i knjige "Čardak bez zemlje, bez neba", Gradimira Stojkovića ("Gradac"), i "Plava" Magdalene Niković ("Pčelica").

Roman "Izmislica" izdvojio se u prošlogodišnjoj produkciji inovativnom formom i slikom unutarnjeg sveta nesvakidašnje mlade junakinje, devojčice bujne mašte. Modernost dela ogleda se i u primeni nekih elemenata postmodernističke proze za decu u kojoj granica između fikcije i stvarnosti biva porozna. Znatiželjna i maštovita, podsticana na kreativnost i jezičke igre u porodičnom okruženju, mlada junakinja osluškuje svet oko sebe i u sebi, a njena spoznaja velikim delom se odvija kroz igru, odnosno kreiranjem fantazmagorijske realnosti - navodi se u obrazloženju žirija.

Po tradiciji, dodeljene su i nagrade za najbolje đačke radove. Festival "Književni susreti Gordana Brajović" održaće se od 23. do 27. aprila.

D. Bt, Večernje novosti

Komentara: 0


# književnost Gordana Brajović festival Večernje novosti književni konkurs Vesna Ćorović Butrić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima