Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dani Gordane Brajović u Aleksincu: Sjaj mladosti

rss

28.04.2014. D. Stojanović, Večernje novosti

Književna manifestacija Dani dečje poezije i stvaralaštva „Gordana Brajović“, 17. po redu, koja se tradicionalno održava pod medijskim pokroviteljstvom „Večernjih novosti“

Dani Gordane Brajović u Aleksincu: Sjaj mladosti

KNjIŽEVNA manifestacija Dani dečje poezije i stvaralaštva „Gordana Brajović“, 17. po redu, koja se tradicionalno održava pod medijskim pokroviteljstvom „Večernjih novosti“, biće otvorena u utorak u Aleksincu.

Na početku svečane akademije u Centru za kulturu i umetnost, zakazane za 12 sati, predstaviće se Dečji hor ove ustanove, posle čega će predsednik opštine Nenad Stanković otvoriti festival. Učenik šestog razreda OŠ „Drinka Pavlović“ iz Kuršumlije, Lazar Savić, pročitaće pesmu festivala „Za Gordanu“.

U nastavku programa, predsednik žirija Slobodan Stanišić, uručiće tradicionalnu nagradu „Gordana Brajović“, koju dodeljuju „Večernje novosti“ za najbolju knjigu za decu i omladinu, koja je ove godine ravnopravno pripala Raši Popovu za zbirku priča „Mokrinski patuljci“, u izdanju „Pčelice“, i Todetu Nikoletiću za zbirku pesama „Ne dirajte moje bube“, u izdanju Narodne biblioteke Zrenjanin.

Posle kraće muzičke numere, publici će svoje stihove kazivati pisci iz najužeg izbora za pomenutu nagradu: Dragan Hamović, Lidija Nikolić i Nedeljko Terzić, a zatim će urednik Milomir Kragović predstaviti specijalni Zbornik nagrađenih učeničkih radova u izdanju „Večernjih novosti“.

Najuzbudljiviji i, po tradiciji, najradosniji svakako će biti drugi deo programa kada će se uručiti priznanja mališanima i mladima od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, koji su poslali radove na ovogodišnji konkurs.

NAJMLAĐI PISCI

ZA najbolju knjigu namenjenu deci i omladini, ove godine je konkurisalo 50 dela od 47 autora. U konkurenciji najmlađih stvaralaca stiglo je 2.000 radova iz pera 719 osnovaca i srednjoškolaca, iz čak 158 škola, što jasno ukazuje da srpska književnost može da računa na lepu perspektivu i da ovaj festival, praznik poezije i mladosti, iz godine u godinu sve više opravdava svoje postojanje.


# predsednik opštine književnost Gordana Brajović Nenad Stanković festival Večernje novosti Milomir Kragović Slobodan Stanišić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima