Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dodelom nagrada završeni književni susreti “Gordana Brajović”

rss

30.04.2018. M. A. K.

Čaroliju četiri reči: ljubičasto (kao oči), široko (kao osmeh ), dugačko (kao kosa) i sećanje (koje je nepouzdano i treba ga vežbati), mališanima je otkrila književnica Vesna Ćorović Butrić

Mališani koji su nagrađeni na književnoj smotri - CKU Aleksinac

Ona je čaroliju otkrila u prepunoj dvorani Kulturnog centra Aleksinac, primajući ovogodišnju nagradu za najbolju knjigu za decu i mlade književnih susreta “Gordana Brajović”, za roman “Izmislica” (“Laguna”).

U finalu petodnevnog festivala poezije i trešanja u cvetu, koji je ovog proleća zagazio u treću deceniju, ona se upravo prisetila susreta sa Gordanom Brajović, pesnikinjom i reporterom “Večernjih novosti”, čije ime čuva ova manifestacija.

Predsednica žirija, koji je “Izmislicu” odabrao između 26 dela, Zorana Opačić, ocenila je da po svojoj imaginaciji ovaj roman “kreativno korespondira i sa nasleđem kerolovske fantastike”. A prema odlukama žirija, u kome su bili Vladimir Andrić i Boško Lomović, nagrade su juče primili i mališani čije su pesme i prozni radovi ocenjeni kao najbolji među 400 pristiglih radova. Nagrađene je pozdravio i zamenik predsednika opštine Aleksinac Čedomir Rakić, kao i direktorka KC Maja Radoman Cvetićanin.

Prema motivima poezije Gordane Brajović, igrokaz koji je napisala dobitnica nagrade sa njenim imenom Violeta Jović izveli su članovi dramske grupe kulturnog centra, koje je songovima podržao Branimir Rosić. Mališani su rešavali i “mozgalice” popularnog pisca Uroša Petrovića.

Učesnici festivala posetili su juče i đake škole u Subotincu, u kome je Gordana rođena, a pisci i pesnici družili su se sa učenicima iz Mozgova, Rutevca, Trnjana, Žitkovca, Tešice i Aleksinačkih Rudnika.

Festival se odužio dugogodišnjim saradnicima, pojedincima i školama iz svih krajeva Srbije dodelom zahvalnica. Među njima su i novinari i veterani “Večernjih novosti” Jovan Kesar, Dragan Bogutović i Milomir Kragović.

Komentara: 0


# Čedomir Rakić književnost Gordana Brajović škole Maja Radoman Cvetićanin Dragan Bogutović Milomir Kragović književni konkurs Vesna Ćorović Butrić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima