Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Za proslavu slave Svetog Arhangle Gavrila pripremljen bogat dvodnevni kulturno-umetnički program

rss

23.07.2019. Dragan Vesić

Dvadesetšestog jula, u petak, crkva u Žitkovcu proslaviće svoju slavu Svetog Arhangela Gavrila čije ime nosi.

Za proslavu slave Svetog Arhangle Gavrila pripremljen bogat dvodnevni kulturno-umetnički program

Prema rečima Dragana Vučkovića, člana Crkvenog odbora i glavnog inicijatora za izgradnju crkve, proslava slave će, prema programu, početi Duhovnom akademijom u samoj Crkvi, u četvrtak 25. juna u 20 i 30 časova. Pored duhovne muzike, za četvrtak uveče, planirana je izložba slika i pesničko veče: svoje pesme recitovaće članovi USUK "Zavičaj", a proslavu će uveličati solo izvođač Nataša Nikolić kao i gosti iz Ćuprije, Gradski hor Margi.

Sutradan, na dan slave, u 9 sati biće održana svečana liturgija, a nakon nje, u porti crkve Sv. Arhanglea Gavrila, u 11 i 30 nastupiće KUD "Mladost"iz Žitkovca, spletom folklornih igara. Program proslave nastavlja se istog dana uveče, u 20 i 30 sati, takođe u porti Crkve - program izvorne narodne muzike nazvan je "Iz pesme u igru", a nastupiće, kao gosti, kulturno umetnička društva iz Aleksinca, Mozgova i Tešice. Proslavu će uveličati i orkestar Ratomira Đorđevića kao i vokalni solista Branko Stojković.

Organizatori proslave su, pored Crkvene opštine Žitkovac, Udruženje "Zavičaj" iz Žitkovca i Centar za kulturu i umetnost iz Aleksinca. Da podsetimo, temelji Crkve Svetog Arhangela Gavrila postavljeni su davne 1992.godine, a crkva je građena u vizantijsko-moravskom stilu i svojim izgledom podseća na Gračanicu: najveća je u aleksinačkoj opštini i druga po veličini u niškoj eparhiji. 

Komentara: 0


# proslava Žitkovac Centar za kulturu i umetnost Dragan Vesić Crkva Arhangela Gavrila
@cekulaleksinac @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima