Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pravoslavni hram u Žitkovcu proslavio svoju slavu

rss

27.07.2019. Dragan Vesić

U petak, 26. jula, u Žitkovcu proslavljena je slava crkve Svetog Arhangela Gavrila: u prisustvu vernika svetu liturgiju, u prepodnevnim satima, služili su sveštenici aleksinačkog namesništva.

Pravoslavni hram u Žitkovcu proslavio svoju slavu

Nakon liturgije, usledila je litija oko hrama i tradicionalni slavski obred - rezanje slavskog kolača, a kolačar je bio Ivan Đokić iz Moravca dok će naredne godine kolačar biti Saša Milošević iz Suhotna. Nakon slavskog ručka, za goste i zvanice, oko podneva je održan  kulturno-umetnički program u porti Crkve: splet folklornih igara izveo je KUD "Mladost" iz Žitkovca. Program pod nazivom Iz pesme u igru nastavljen je u 20 i 30 sati, takođe u porti Hrama, a nastupili su KUD-ovi iz Žitkovca, Aleksinca, Tešice i Mozgova, orkestar Ratomira Đorđevića i vokalni solista Branko Stojković.

Da podsetimo, proslava je počela dan ranije, 25. jula - u večernjim satima održana je duhovna akademija, a pored duhovne muzike upriličeno je pesničko veče i izložba slika. Proslavu je uveličala i solo izvođač Nataša Nikolić kao i gosti iz Ćuprije, gradski hor Margi.

Crkva slavi svetog Arhangela Gavrila od 1992., kada su postavljeni temelji Hrama, a prema rečima protonamesnika Aleksandra Lukića, starešine Hrama u Žitkovcu, u narednom periodu predstoji uređenje dvorišta i priprema unutrašnjosti Hrama za njegovo oslikavanje. Inače, završetkom spoljnih radova (fasada i prohromski krov) velelepna Crkva dobila je svoj konačnih izgled.


# Žitkovac izložba slava duhovna akademija Dragan Vesić Crkva Arhangela Gavrila
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima