Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uskoro sajt i Fejsbuk stranica crkve Svetog Arhangela Gavrila u Žitkovcu

rss

03.05.2019. Dragan Vesić

Crkva Svetog Arhanglea Gavrila u Žitkovcu uskoro bi trebalo da ima svoj veb sajt i Fejsbuk stranicu, a o tome će, ovih dana, na sastanku, odlučiti Crkveni odbor koji ima, zajedno sa predsednikom i zamenicima, 15 članova.

Uskoro sajt i Fejsbuk stranica crkve Svetog Arhangela Gavrila u Žitkovcu

Prema rečima člana i prvog predsednika Crkvenog odbora Dragana Vučkovića, ujedno i glavnog inicijatora izgradnje Crkve, Odbor se na ovaj korak odlučio kako bi vernici bili bolje obavešteni o svim aktivnostima Crkve, posebno pred velike praznike, i radi prezentacije same Crkve na internetu.

Crkvena opština Žitkovac nastala je 1999. godine i ima dve parohije koje opslužuju dva sveštenika: starešina Crkve Aleksandar Lukić i sveštenik Milan Živonović, a osim Žitkovca, Crkvena opština obuhvata Moravac, Prćilovicu, Gornji Adrovac i Gornje i Donje Suhotno. Pripadajuće crkve su Crkva Svete Trojice u Gornjem Adrovcu (poznatija kao crkva Vronskog), crkve Svetog Jovana i Svetog Ilije u Gornjem i Donjem Suhotnu kao i crkva Svetog Đorda u Moravcu.

Temelji Crkve Svetog Arhangela Gavrila postavljeni su davne 1992.godine, a Crkva je građena u vizantijsko-moravskom stilu i svojim izgledom podseća na Gračanicu, kako ističe clan Crkvenog odbora Dragan Vucković: Najveća je u aleksinačkoj opštini i druga po veličini u niškoj eparhiji. Svoju Slavu Crkva u Žitkovcu obeležava 26 jula, a sadašnji predsednik Odbora je Miroslav Pavlović.

U okviru Crkve nalazi se i prodavnica sa svetim crkvenim relikvijama, rekvizitima, crkvenim knjigama i svećama.

Upravo je i jedan od glavnih ciljeva predstavljanja Crkve u Žitkovcu na internetu upoznavanje šire javnosti sa svim ovim detaljima i aktivnostima Crkve.

Inače, u aleksinačkoj opštini ima sedam crkvenih opština i sve su one deo niške eparhije.

Komentara: 0


# opština Žitkovac Fejsbuk Gornji Adrovac Donje Suhotno sajt Dragan Vesić Crkva Arhangela Gavrila
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima