Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Igre naših predaka

rss

23.04.2018. Tekst i foto: Boža Marković - Nesvrćanin

Iza Vaskrsa ove godine pod nazivom "Igre naših predaka" Učiteljsko društvo Aleksinca organizovalo je takmičenje za desetak ekipa od po šest devojčica i dečaka od prvog do četvrtog razreda.

Igre naših predaka

Deca su se takmičila u disciplinama: nadvlačenje konopca, skok u dalj iz mesta, trka u džakovima i najbrže jaje.

U takmičenju su učestvovale škole: "Vožd Karađorđe" sa dve ekipe, Aleksinački Rudnik i Bobovište, sa dve ekipe, "Vuk Karadžić" Žitkovac, Rutevac, Subotinac, Trnjane i Ražanj.

Ekipni plasman je sledeći: 1. Aleksinački Rudnik, 3. Bobovište, OŠ Žitkovc i 4. Ražanj. Prve tri ekipe su dobile medalje za osvojena mesta.

Organizator je uspešno organizovao takmičenje, ali po mišljenju nekih prisutnih takmičara, je moglo da bude više dece, što se vidi iz toga da je došla OŠ iz Ražnja, a nisu se se pojavile druge ekipe iz OŠ Aleksinac, kao i iz perifernih škola Opštine Aleksinac.

Ekipe iz Trnjana imale su dresove Sportskog saveza Aleksinac i naziva škole, dok druge nisu imale nikakvo obeležje, što je još boljom organizacijom trebalo da se otkloni.

Sigurno su sredstva u pitanju, ali ako hoćemo tradiciju da negujemo zato bi možda trebalo malo više i da uložimo, ali i više dece da u sve to uključimo.

To bi moglo da se postigne ako bi se takmičenje u dva dela organizovalo u Tešici, Trnjanu, Žitkovcu, Katunu, Aleksincu, Rutevcu i Bovnu ili sl, pre Vasksa, a posle eliminacija da se organizuje opštinsko takmičenje u vreme ili iza Vaskrsa, kao u ovom sličaju.

Naravno, sve to treba propratiti ekipama za izveštavanje, što je u ovom slučaju izostalo iz nepoznatih razloga, što možda govori o tome koliko nam je do tradicije stalo.

Sveobuhvatnom organizacijom i masovnijim učešćem svih osnovnih škola Opštine Aleksinac, pa i drugih iz Ražnja, Soko Banje, npr. pokazali bi da smo dosledni čuvari tradicije, a kod dece bi razvijali takmičarski duh što je njima preko potrebno za njihov duhovni i telesni razvoj, što je podjednako važno kao i razvoj u drugim oblastima života i rada dece.

Komentara: 0


# Aleksinački Rudnik Boža Marković - Nesvrćanin škola Trnjane igra Vuk Karadžić
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}