Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Влада потпомаже локалну привреду

rss

11.06.2011. Извор: Курир

Уредбом о условима и начину привлачења директних инвестиција у велике индустријске центре Влада Србије покушаће да подигне на ноге локалне привреде

Влада потпомаже локалну привреду

Влада Србије усвојила је Уредбу о условима и начину привлачења директних инвестиција и програм оживљавања великих индустријских центара од посебног интереса, чиме ће се на ноге подићи 15 регионалних центара.

Ниш, Зајечар, Краљево, Нови Пазар, Лозница, Лесковац, Крушевац, Јагодина, Сремска Митровица, Алексинац, Параћин, Бачка Паланка, Рума, Вршац и Бор захваљујући овој одлуци владе добиће од 2.000 до 10.000 евра по новоотвореном радном месту!

Оживљавање

Према речима надлежних из Министарства за економију и регионални развој, основни циљ програма, који је ово министарство и предложило, јесте покретање производње и оживљавање индустријских центара широм Србије.

- Упошљавањем постојећих капацитета и изградњом нових производних погона, као и отварањем продуктивних нових радних места и смањивањем разлика у регионима, од чијег развоја зависи петина становника Србије, основни је разлог за овакву одлуку министарства и Владе Србије - истичу у министарству.

Већа запосленост

Како наводе у министарству, програмом су обухваћене локалне самоуправе које имају преко 50.000 становника и у којима је стопа незапослености већа од 20 одсто.

Према методологији Републичког завода за статистику за октобар 2010. године, то су: Ниш, Зајечар, Краљево, Нови Пазар, Лозница, Лесковац, Крушевац, Јагодина, Сремска Митровица, Алексинац, Параћин, Бачка Паланка, Рума, Вршац и Бор.

- Велики индустријски центри од посебног интереса имају квалификовану радну снагу и као такви представљају носиоце развоја одређених крајева Србије - наводе у Министарству економије.

Иначе, укупан износ додељених средстава не може бити виши од 50 одсто укупне вредности улагања за велика привредна друштва, односно 100 одсто од укупне вредности улагања за мала и средња привредна друштва.

Драган Марковић Палма: Ова одлука спасиће привреду

Градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма каже да је одлука о подизању индустријских центара и више него добра.

- То не кажем само зато што је Јагодина један од градова на које се уредба односи, већ зато што се на овај начин поспешује привреда читаве Србије. Светска економска криза је закочила и велике европске центре, тако да је нама страшно тешко да пронађемо инвеститоре - наводи он.

Симовић: Обнова запуштених градова

Љубиша Симовић, градоначелник Краљева, истиче да ће се на овај начин подићи привредни ресурси земље.

- У питању је добар начин да се помогне грађанима Србије и да се обнове сви капацитети запуштених градова. У данашњој ситуацији, када имамо 20 одсто незапослених грађана, ова уредба доноси нове могућности.

Инвестиције у сектор услуга које могу бити предмет међународне трговине:

Од 5.000 до 10.000 € по отвореном новом радном месту у индустрији информационих и телекомуникационих технологија, ауто-индустрији или електронској индустрији у подручјима од посебног интереса

Од 4.000 до 10.000 € по отвореном новом радном месту у девастираном подручју и подручју од посебног интереса

Од 2.000 до 10.000 € по новоотвореном радном месту и инвестиције у стратешке пројекте из области туризма


Коментара: 0


# Влада Републике Србије Сремска Митровица Драган Марковић Палма Нови Пазар
@ 

[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима