Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bolnica dotrajala, pacijenti zadovoljni?

rss

10.04.2013. Izvor: RTS

Nakon objava, video snimaka i anketa u kojima se ljudi žale na kritične uslove u aleksinačkom zdravstvenom centru, svoju reportažu objavila je i RTS.

U njihovom izveštaju kažu da su pacijenti zadovoljni, što rezultati naše ankete ne potvrđuju, kao i komentari na društvenim mrežama.

Veliki broj bolesnika je prinuđen da se leči izvan opštine.

Bolnica dotrajala, pacijenti zadovoljni?

Aleksinačka bolnica, koja pokriva područje Aleksinca, Ražnja i Sokobanje, sa gotovo 80.000 žitelja, suočava se sa velikim problemima- malim brojem zaposlenih i dotrajalim objektima i opremom. Pacijenti, međutim, kažu da imaju razumevanja.

Teški  bubrežni bolesnici koji se voze u Niš jer aleksinačka urologija nema opremu za hemodijalizu, ultrazvučni aparati stari i po tri decenije, hirurgija bez savremene endoskopije, zgrade oronule, slika je aleksinačke bolnice.

Pacijenti, međutim, uglavnom imaju razumevanja.

"Grejanja ima, samo je malo slabije. Uopšte nemamo potrebu da se žalimo. Znamo kakva je situacija u zemlji, ne možemo da tražimo kao što je u Švedskoj", kažu pacijenti.

On kažu i da su zadovoljui lekarima, jer su tu za sve što treba.

Broj zaposlenih, kažu ovde, manji je od potrebnog na svim odeljenjima, i to je jedan od najvećih problema, naročito u vreme godišnjih odmora, kada se minimum rada organizuje prekovremenim dežurstvima. Ovde kažu da bi i higijena bila bolja da imaju veći broj čistačica.

Direktor Zdravstvenog centra Aleksinac Dragan Stanisavljević kaže da prema sistematizaciji koju dobijaju iz Ministarstva imaju određen broj izvršilaca za svako odeljenje, pa su, kako kaže, samim tim na minimumu što se tiče kadrova.

Ta sistematizacija odražava se i na rad hitne službe, jer predviđa samo jednu terensku ekipu, iako je opština razuđena, putevi loši, a stanovništvo staro. Ovde ukazuju i na nefunkcionalnost Doma zdravlja, koji se nalazi u centru grada, bez parkinga, sa uskim hodnicima i čekaonicama.

Milovan Nedović, pomoćnik direktora Zdravstvenog centra Aleksinac kaže da je posle bombardovanja opredeljane parcela za novi Dom zdravlja, izvršena eksproprijacija, postavljen kamen temeljac.

Tu se i stalo sa gradnjom. Rukovodstvo Zdravstvenog centra zalaže se za novi Dom zdravlja, kao i za nabavku novih aparata za bolnicu. Tako bi ovde mogli da zbrinu što veći broj pacijenata, koje sada, zbog nedostatka opreme na gotovo svim odeljenima, šalju u niški Klinički centar.


O nedovoljnom broju kadrova, prevelikim gužvama na šalterima, čekanju i po 12 sati na ortopedski pregled, zagubljivanju lekova na odeljenjima i užasnoj higijeni, ovog puta nije bilo reči.

Anketa o stanju u aleksinačkoj bolnici još uvek traje.

 

Komentara: 5


# Dragan Stanisavljević Milovan Nedović Dom zdravlja opština Opšta bolnica kamen temeljac
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  cica 10.04.2013.
  Anketa je izgledala, najblaze receno, socijalisticki naivno! Situacija u bolnici je svakim danom sve gora. Cast i postovanje za one malobrojne koji se iz petnih zila trude da pruze makar pristojnu uslugu pacijentima, ali vecina "pomaze" privatne ambulante i laboratoriju!!!

 • (+0) (-0)

  Sonja 11.04.2013.
  Kada anketirani odgovaraju na pitanja iz tople sobe ili anonimno, onda su reyultati ovakvi kao [to su na va[em sajtu. Medjutim, kada pacijentu u bolesnčkom krevetu (koji zavisi od lekara koji ga leči u toj bolnici) ili pacijenta na hodniku koji će uskoro biti primljen u ordinaciju PITATE i uperite mu to čudo zvano KAMERA, e onda je sve lepo i bajno. Retki su oni koji će drugačije reči upravo zbog straha. Nema to veze ni sa kapitalizmom ni sa socijalizbom niti bilo kojim drugim uredjenjenjem. PA podjite od sebe, testirajte se i videćete kako bi VAm bilo da ste Vio zapravo oni, u TV izvesštaju....
  NA đalost, sačekao bi VAs sutra lekar i rekao...aaaa ti si onaj koji kaže da mu ova bolnica ne valja, eee brale, idi onda drugde i leči se...

 • (+0) (-0)

  Evo nasta nasa opstina trosi pare 12.04.2013.
  procitajte tekst na ovoj strani i sve ce vam biti jasno. Dali su 165 000 evra za plato kod Doma kulture. Citajte detaljnije na

  http://www.aleksincani.info/165-000-evra-konacna-cena-za-plato-kod-doma-kulture/

 • (+0) (-0)

  Pedja 18.04.2013.
  Boze ko ovde laze?Pa svi znamo kakvo je stanje u nasoj bolnici pa i ptice na grani znaju da je haos zivi.

 • (+0) (-1)

  mrka 21.04.2013.
  pa normalno je da se ne zale kada kasnije mogu da ocekuju samo osvetu u najmanju ruku receno neprofesionalnog osoblja koje se ponasa kao na stocnoj pijaci.inace ko se igrom slucaja nasao u toj bolnici ili jos gore na hirurgiji sve mu je jasno o cemu se radi.pa moji kerovi zive u cistijim uslovima.


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}