Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aktivnosti društva vodeničara „Morava“ iz Aleksinca

rss

16.07.2016.

U vreme održavanja kulturno-turističke manifestacije „Na Moravi vodenica stara“, 12. jula 2016. godine, održan je Skup vodeničara, u Info–centru.

Aktivnosti društva vodeničara „Morava“ iz Aleksinca

U drugoj godini rada, održana je redovna godišnja Skupština Društva vodeničara „MORAVA“ iz Aleksinca. Izvršena je analiza dosadašnjih aktivnosti i upoznavanje sa narednim zadacima, u cilju realizacije Programa rada DVM. Do sada su realizovani svi programski zadaci, a do kraja godine sledi ozbiljan rad na oživotvorenju Projekta.

„Priče nišavskih vodenica“, čiji su autori članovi DVM, je prihvaćen na konkursu Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Ovim Projektom dobiće se realna slika vodenica u Nišavskom Okrugu, samim tim i u Opštini Aleksinac. To će biti prikazano na sajtu, digitalnom mapom.

U drugom delu skupa održana su predavanja sa temom „Autohtone sorte žitarica i pravilna ishrana, predavač prof. dr Nebojša Milosavljević iz Niša, kao i temom „Autohtona sorta pšenice – spelta“ o čemu je govorio proizvođač iz Bačkog Gradišta, gosp. Dušan Jevtić.

Prisutni vodeničari i ostali učesnici dobili su odgovore, od predavača, na sva postavljena pitanja iz ove oblasti. Usledio je poziv za obilazak Gazdinstva „Spelta“, Dušana Jevtića, u Bačkom Gradištu, gde on zasejava oko 50 Ha pšenice – spelte, priprema semensku robu, prerađuje je u brašno, pahuljice i mekinje, ali proizvodi i više vrsta testenina.

Skup su uspešno organizovali članovi Društva vodeničara „Morava“ uz pomoć Opštine Aleksinac, „OTIS“-a i UG “Radinost“ iz Aleksinca.

Komentara: 0


# OTIS na Moravi vodenica stara vodeničari Nebojša Milosavljević pšenica Dušan Jevtić brašno
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima