Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sećanje na 5. april 1999.

rss

04.04.2013.

U petak, 5. aprila, opštinski Odbor za obeležavanje praznika, istorijskih događaja, godišnjica i jubileja organizuje komemorativni skup posvećen nevinim žrtvama stradalim u NATO bombardovanju 1999. godine.

Sećanje na 5. april 1999.

Komemorativni skup će biti održan ispred spomenika izginulim građanima u ulici Dušana Trivunca u Aleksincu.

Najpre će u 10 časova sveštenstvo Hrama Svetog Nikolaja služiti pomen stradalima, nakon čega će se pristupiti ceremoniji polaganja venaca. U znak sećanja na nevine žrtve pripremljen je i poetsko-scenski prikaz "Da se nikad ne zaboravi", u organizaciji Aleksinačke gimnazije i Književnog kluba "Velimir Rajić".

Pre 14 godina, u 21.35 časova, avijacija NATO gađala je Aleksinac sa šest projektila velike razorne moći, koji su pogodili sam centar. U tom napadu poginulo je 11, a ranjeno 50 građana. Deo centra grada je te večeri pretvoren u ruševine, teško je oštećeno 35 porodičnih kuća, 125 stanova, Dom zdravlja, autobuska stanica, više privrednih i poslovnih objekata.

Jedna bomba je sa lica zemlje zbrisala ulicu Dušana Trivunca sa šest porodičnih kuća, a deset je uništeno u Ulici Vuka Karadžića. Bio je to trinaesti dan od početka vojne intervencije protiv tadašnje SR Jugoslavije.

Područje Aleksinca je u proleće 1999. godine bombardovan u više navrata.

 

D. Nenadović: Prva poseta Patrika Besona Aleksincu

 

Komentara: 0


# Velimir Rajić Dom zdravlja NATO Dušana Trivunca autobuska stanica
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima