Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Korona epizoda br. 18: Zdravo za gotovo

rss

10.10.2021. Saša Gidra Marković

Evo mene ponovo, proletelo skoro 100 dana od poslednje moje gradske priče. Polako kapiram da sve moje izoštrene kolumne, mogu da okačim "mačku o rep".

Korona epizoda br. 18: Zdravo za gotovo

Osim što su rasturili čuvenu “Trsku“, inače možda jedini ugostiteljski objekat u svetu naslonjen na transformator, ja ne "snimih" ništa posebno, neko iznenađenje ovog leta da mi se konačno zapuše usta.

Jutra su hladna, a dani kišoviti. Konačno je došao pravi trenutak da napravim neki novi gradski "špacir". Rešio sam da obiđem stare prijateljice, sa kojima sam drugovao, radovao, tugovao. Kraj njih se bistrile politike, svirala gitara, rađale i gasile ljubavi, lupale sličice.

Nekada su bile zaštitni znak grada, a danas slika i prilika ljudskog nemara koji vlada u ovom našem nesretnom gradiću. Gradske česme, bogastvo grada, o tome vam pričam danas. Verne više deceniske "frendice", koje vrede više od zlata, nafte i brda karamela.

Šta mislite jel' su zaslužile su bolji ljudski tretman, nego da budu zapuštene ili presušene?

Elem, hajde da pođemo redom!

Česma u dvorištu Osnovne škole Ljupče Nikolić, godinama ne radi i nikog nije briga za to. Služi kao spomenik za ona dobra, dobra stara vremena.
Na parkingu, bivše autobuske postoji česma, koja služi kao kanta za đubre i oslonac za putokaze.
Česma na Brđanci, bori se sama sa sobom da opstane. Doduše jedva curi, a da je neko slučajno podari novi izgled ili ambijent, čekaće se još decenija.
Česma kod visećeg mosta, takođe briljira, lepotom, higijenom. Prepuštena je sama sebi, prkosi vremenu, drži se na respirator.
Česma kod starog groblja, posebna priča. Zadnji put okrečena 1945 kad je oslobođen Aleksinac, ali voda i dalje prkosi vremenu.
Česma „Smeh i Suza“ kod Voždove škole jedina pristojno izgleda, ali uzalud kad je i ona odavno ispuštila dušu.
Krug zatvaram najbolnijom tačkom, našoj nikad prežaljenom fontanom koja danas „čamri“ isped  gimnazije Drakče Milovanović.

Rekao sam na početku ovo je slika i prilika Aleksinca. Dokle više da sve shvatamo „zdravo za gotovo“. Ostaje nam samo da uživamo pored onog vodoskopa, oko koga skoro postaviše  "skare za roštilj“ i "Bas Binove“.

Umetničko delo Paje Naskovića, danas služi kao kontejner za čokoladno mleko i plastične flašice. Česme kao bogastvo grada podhitno da sačuvamo i da se ponovo generaciski okupljamo oko njih.

Fontana da se vrati na staro mesto, da se kao ljudi napojimo važnim gradskim glasinama!

P.S.

Sačuvajmo okolinu i česme. One našem gradu daju dušu!

Komentara: 1


# Aleksinac fontana Saša Marković Gidra Drakče Milovanović
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+2) (-1)

    RenKajlo 10.10.2021.
    Kaže se višedecenijske a ne više deceniske.
    Kada već pokušavaš da pišeš, piši kako treba.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima