Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Prozivka Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Aleksinac

rss

24.12.2018.

Iskoristićemo trenutak i prozvati članove Saveta za bezbednost saobraćaja, sa ciljem poboljšanja bezbednosti pružnih prelaza

Prozivka Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Aleksinac

Savet za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Aleksinac je formiran 2012. godine, a u novom sazivu radio od 2015. godine.

U Rešenju o osnivanju stoji da je Savet telo za koordinaciju, sa tra jnim zadatkom podsticanja, organizovanja i usklađivanja poslova bezbednosti saobraćaja na putevima iz nadležnosti opštine Aleksinac.

Reklo bi se da je ovaj Savet jedno od najaktivnijih tela opštinske samouprave, budući da ima veliki broj zasedanja, kao i akcije koje sprovodi ili inicira u javnosti, pre svega školama.

Navešćemo nedavnu dodelu auto-sedišta za decu, nabavku poligona za obuku dece pešaka, koja se intenzivno koristi u aleksinačkim školama, pa i nabavku patrolnih vozila za saobraćajce aleksinačke policije.

Međutim, kako se radi o oblasti koja nije previše uređena, ovaj savet često donosi mere koje ne prate aktuelni trenutak, ili rade nešto tek da bi radili.

Setimo se angažovanja saobraćajnog instituta CIP na izradi studije o parkiranju, koja je skupo plaćena, a ništa nije urađeno po nalazima saobraćajnih stručnjaka. Grad još uvek ima problem sa parkiranjem, centar grada je pretvoren u veliko parkiralište, a kretanjem prema periferiji situacija je nepromenjena, jer veliki broj sugrađana ostavlja vozila na ulici.

Ispred zgrade opštine i policije redovno su nepravilno parkirana vozila, veoma često na pešačkom prelazu. Vozila vatrogasaca, kako vatrogasne službe, tako i vatrogasnog društva parkirana su u ulici Ace Milojević u dužini od 50 metara. Ova ulica vodi prema naseljenom mestu Vakup, tako da ova vozila ometaju saobraćaj, ali i dovode pešake u neposrednu opasnost.

Svedoci smo da je, posle dužeg insistiranja portala Aleksinac.Net, postavljeno nekoliko horizontalnih usporivača saobraćaja, takozvanih ležećih policajaca, ispred škole Ljupče Nikolić. Međutim, nedavno su ove prepreke uklonjene i postavljene nove, savremene. Pozdravili bi smo ovakvu odluku, ali zar je bilo potrebno praviti duple troškove, pritom ostavljajući udubljenja na asfaltu, tamo gde su se nalazile ranije prepreke.

Otvoreno je i pitanje obeležavanja linija u glavnoj ulici. Prethodno iscrtane linije su bile neupotrebljive, jer su bile širine automobila, ili čak manje ako se gledaju savremeni automobili. Urađene su nove linije, ali su ostale i stare. Za nekog ko dođe sa strane, ovakva situacija je veoma zbunjujuća.

Imajući u vidu da najviše stradaju pešaci u saobraćaju (zvanična statistika za opštinu Aleksinac), postavlja se pitanje regulacije saobraćaja i uređenja pešačkih staza, naročito na putu Aleksinac-Žitkovac. Nadamo se da je savet razmatrao ovaj putni pravac, ali nije jasno zašto nadležni za investicije nisu preduzeli nikakve mere.

Sigurno da je otvoreno još sijaset pitanja, verujem da građane interesuje kada će se nešto po tome i uraditi, a ne samo diskutovati.

Neispravni i nezakonski obeleženi pružni prelazi

Ipak, ono na čemu ćemo ovog puta zastati i institirati jeste regulacija pružnih prelaza. Godinama smo svedoci problema prelaska pruge na pravcu prema Kulini, gde rampa često ne radi. Sada su nam se javili i čitaoci iz Trnjana koji su dokumentovali neispravnost signalizacije na pružnim prelazima u ovom delu opštine.

Imajući u vidu nedavnu tragediju, ostaje nam da se zapitamo šta mi tu možemo uraditi. Po pisanju nekih medija sredstva za ovu namenu su obezbeđena od strane EU i to za godinu koja ističe. Meštani Donjeg Međurova kod Niša su protestvovali, tako da su izdejstvovali postavljanje rampe na pružnom prelazu, na kome je ugašeno nekoliko mladih života.

Načelnica okruga Dragana Sotirovski je, prilikom izražavanja saučešća, navela da će se baviti ovom temom:

- Obezbeđenje važnih putnih prelaza koji su bez adekvatne zaštite, svetlosne i zvučne signalizacije, kao što je i planirano, biće prioriteti i u narednoj godini u razgovoru sa resornim Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ovim putem pozivamo članove Saveta za bezbednost saobraćaja da i oni učine nešto po ovom pitanju, da se obrate nadležnim organima i insistiraju na uređenju pružnih prelaza u opštini Aleksinac.

Zakon o bezbednosti saobraćaja, član 153:
Prelaz puta preko železničke pruge mora biti obeležen propisanom saobraćajnom signalizacijom. Na prelazu puta sa savremenim kolovoznim zastorom (asfalt, beton, kocka i sl.) preko železničke pruge moraju se postaviti semafori kojima se najavljuje približavanje voza. Na prelazu puta preko železničke pruge postavljaju se branici ili polubranici kojima se zabranjuje i sprečava prelazak vozila preko železničke pruge, kojima mogu biti pridodati uređaji za davanje zvučnih znakova koji upozoravaju na spuštanje branika, odnosno polubranika. Kada su na prelazu puta preko železničke pruge postavljeni branici ili polubranici, a uređaj za njihovu upotrebu nije ispravan ili se ne koristi, ti branici moraju biti uklonjeni ili na odgovarajući način prekriveni.

Nadamo se da su svesni posledica kojima nečinjene može dovesti.

Članovi saveta, po Odluci iz 2015. godine:

 1. Čedomir Rakić, zamenik predsednika opštine, predsednik Saveta
 2. Dejan Milošević, načelnik opštinske Uprave opštine Aleksinac, zamenik predsednika Saveta;
 3. Dragoslav Nenadović, direktor JP za puteve i stambeno komunalnu delatnost opštine Aleksinac;
 4. Miloš  Milošević,  saobraćajni  inspektor  Odeljenja  za  inspekcijske  poslove  opštinske  Uprave opštine Aleksinac;
 5. Nikola Stevanović, rukovodilac Odseka za zajedničke poslove, osiguranje i obezbeđenje objekata i imovine Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti opštinske Uprave opštine Aleksinac;
 6. Stefan Đurić, koordinator Kancelarije za mlade opštinske Uprave opštine Aleksinac;
 7. Jasmina Milenović, radnik JP Direkcija za urbanizam i izgradnju opštine Aleksinac;
 8. Milošević Vladan, komandir Policijske ispostave Aleksinac, član Saveta;
 9. Snežana Ružić, stručni saradnik u Crvenom krstu Aleksinac;
 10. Ivan Petrović, vlasnik Auto škole „AS Zebra 90“ u Aleksincu.
 11. Zoran Ivanović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Žitkovac, član Saveta.

 

Članovi saveta, po Odluci iz 2017. godine:

 1. Čedomir Rakić, predsednik saveta, zamenik predsednika opštine;
 2. Dejan Milošević,  zamenik predsednika, načelnik opštinske Uprave opštine Aleksinac;
 3. Miloš Milošević, direktor JP za puteve i stambeno komunalnu delatnost opštine Aleksinac;
 4. Miloš Colić, saobraćajni inspektor u Odeljenju za inspekcijske poslove opštinske Uprave opštine Aleksinac;
 5. Nikola Stevanović, rukovodilac Odseka za zajedničke poslove, osiguranje i obezbeđenje objekata i imovine Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti opštinske Uprave opštine Aleksinac;
 6. Jasmina Milenović, zaposlena u Odeljenju za komunalne i građevinske poslove opštinske Uprave opštine Aleksinac;
 7. Vladan Milošević, komandir Policijske ispostave Aleksinac;
 8. Ivan Petrović, vlasnik Auto škole „AS Zebra 90“ u Aleksincu;
 9. Dragan Čolović, vlasnik firme „Al-taksi“ u Aleksincu.

Komentara: 7


# Dejan Milošević Čedomir Rakić Dragoslav Nenadović saobraćaj Direkcija Zoran Ivanović škole Železnice Srbije Stefan Đurić pružni prelaz pruga AG Dragana Sotirovski Savet za bezbednost saobraćaja Nikola Stevanović Miloš Milošević Jasmina Milenović Vladan Milošević Snežana Ružić Ivan Petrović Dragan Čolović Vuk Karadžić Miloš Colić
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+4) (-2)

  obavešten 24.12.2018.
  Nenadović nije više direktor JP za puteve, već je plaćeni većnik. Zoran Ivanović nije više direktor škole, Snežana Ružić nije više član Saveta a Miloš Milošević je direktor JP za puteve. Informišite se pre nego što nešto objavite.

 • (+3) (-1)

  "Obaveštenom" 24.12.2018.
  lepo piše: "Članovi saveta, po Odluci iz 2015. godine"
  ako si obavešten, mogao si da napišeš koji su sada. To što su promenili radno mesto ne znači automatski promenu u savetu.

 • (+) (-)

  Perkan 25.12.2018.
  Ima tu nekih pomaka, formirana je komisija koja treba da utvrdi stanje...

 • (+13) (-)

  dragoljub mladenovic 25.12.2018.
  PITANJE ZA CLANOVE SAVETA: POCELISTE DA POSTAVLJATE STUBICE NA TROTOARU OD PIVARSKOG MOSTA PREMA GRADU,PA STE NA NECIJU UREGENCIJU TO STOPIRALI I ZARAD NECIJE KOSRISTI ! TAKO DA SU DECA KOJA IDU U SKOLU TIM PUTEM,STUDENTI VISE SKOLE I STARIJE OSOBE MANJE VAZNI OD TIH KOJIMA CINITE USLUGU,JER NJIHOVA BEZBEDNOST ZA VAS NIJE PRIRITET OCIGLEDNO ! KADA CE TE POSTAVITI PREOSTALE STUBICE I OMOGUCITI BEZBEDNO KRETANJE TROTOAROM???

 • (+2) (-2)

  danas 25.12.2018.
  Postavljanje 1.636 rampi na prugama koštalo bi kao jedan nacionalni stadion
  https://www.danas.rs/ekonomija/postavljanje-1-636-rampi-na-prugama-kostalo-bi-kao-jedan-nacionalni-stadion/

  Ta cena međutim, ni prema objavama same Železnice, nije uvek ista. Tako je 2005. za opremanje 25 prelaza, takođe posle jedne od težih nesreća na neosiguranom ukrštanju, Železnica izdvojila tri miliona evra ili 120.000 po objektu. Pre sedam godina instaliranje opreme na tri prelaza u Šapcu koštalo je Železnicu oko 200.000, ali je 2013, na primer, za osiguravanje tri prelaza na teritoriji opštine Lazarevac, Železnica izdvojila milion dinara, što je manje od 4.000 evra po prelazu.

 • (+2) (-)

  Redakcija 25.12.2018.
  Pretragom registra opštinskih propisa našli smo noviji akt o osnivanju Saveta, dakle ne radi se o Odluci iz 2015, već 2017. godine.

  Ovim putem se izvinjavamo prethodno pomenutim članovima.

 • (+2) (-)

  pepa prase 03.01.2019.
  Da li inspektor saobracaja i ti iz te komisije idu peske jer trotoari su uvek zauzeti parkiranim kolima koja su tako parkirana da pesaci moraju da idu kolovozom ako imaju decu sigurno ih voze kolima u skolu po tome kako se ponasaju svi koji treba da brinu o svemu ovome brinu samo za svoju decu a ostala deca obicnih ljudi nisu vazna


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima