Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Radnici Betonjerke traže smenu direktorke

rss

01.11.2014.

Zahtev radnika Betonjerke, upućen Agenciji za privatizaciju, za smenu direktorke

S obzirom da je prošlo skoro dva meseca od imenovanja na funkciju generalnog direktora Jasne Stevović, konstatujemo da je u proteklom periodu urađeno sledeće:

1. Od imenovanja novog generalnog direktora izgubljeni su sledeći  tenderi:

 • Elektrosrbija Kraljevo07.09.10.000.000,00 din.
  Elektrosrbija Kraljevo15.09.6.228.100,73 din.
  ED Prokuplje06.10.1.208.898,00 din.
  ED Vranje22.10.4.678.768,08 din.
  ED Prokuplje23.10.1.714.169,35 din.

2. Direktorka je sebi isplatila punu zaradu za septembar i polovinu oktobra kao i troškove prevoza u ukupnom iznosu od 175.681,00 din. dok su radnici za to vreme primili dva iznosa po 6000,00 din. Takođe, nije poznato koliko je isplaćeno na ime dnevnica za službena putovanja i upotrebe sopstvenog vozila u službene svrhe iako je to  traženo zahtevom oba reprezentativna sindikata od 15.10.2014. god.

3. Na zahtev Kolegijuma rukovodstva od 15.10.2014. god. u kome se traži obavezivanje direktorke da deli sudbinu svih zaposlenih u pogledu isplate zarada i informisanje oko toga kome se i šta plaća do današnjeg dana nismo dobili odgovor.

4. Direktorka se dana 20.10.2014. god. obraća Nadzornom odboru, zastupniku kapitala i zaposlenima dopisom u kome je izneto niz netačnih informacija i to:

 • - Da su prekinuta plaćena odsustva i obnovljena proizvodnja. Tačno je da proizvodnja radi desetak radnika u proizvodnji i uprava, dok je većina radnika ponovo na plaćenim odsustvima.
 • - Da je isplaćen i očekivan priliv oko 9.000.000 din. Tačno je da je realizacija ( uplata na račun firme) mnogo niža i to ne zaslugom direktorke, već na osnovu prethodno pogođenih poslova.
 • - Da je nabavljen repromaterijal za ugovorene poslove i plaćeno gorivo. Činjenica je da nema gvožđa, cementa, ostalog repromaterijala i značajno je dugovanje  za gorivo. Ovome treba dodati i visok iznos duga za struju i vodu, kao i opomenu da će struja biti isključena 06.11.2014. god.
 • - Da su isplaćeni delom ostali troškovi i zatečene obaveze. Činjenica je da poverioci svakodnevno zovu radi naplate potzraživanja , da im se direktorka ne javlja i da je Agencija  koja obezbeđuje firmu sa današnjim danom raskinula ugovor.
 • - Da je detaljno obrazložen svaki korak dnevnog poslovanja i jačan timski duh zaposlenih. Istina je da se platni listići, izvodi sa računa, virmani i sl. nose u kovertama a uvid imaju jedino direktorka i izvršni direktor za komercijalno-finansijska pitanja Mirjana Dragićević. Takođe je promenjena i šifra za pristup knjigovodstvenom programu a pojedinim zaposlenima je zaprećeno da ne smeju da pričaju o isplatama plate generalne direktorke. Sve ovo se nikada u istoriji Betonjerke ovako nije radilo. O timskom duhu ne treba trošiti reči, jer stanje duha odslikava činjenica da smo prinuđeni da Vam uputimo ovaj zahtev, da od dana kada se saznalo da je direktorka samo sebi isplatila platu i troškove kolegijumi se više ne održavaju, a da je protiv najbližih saradnika podnela prijave za pokretanje disciplinskog postupka. Nije jasno odakle takva promena stava kada je sama direktorka izjavljivala da za gubitak tendera u Kraljevu niko nije odgovoran jer je taj tender radila ona, Marija Nikolić i Ivica Selimović u nenormalnim uslovima usled isključenja struje.
 • Jasna Stevović

5. U firmu već treći dan dolazi inspektor kriminalističke policije – odeljenje  za privredni kriminal  po osnovu krivičnih prijava protiv Darka Hristova, bivšeg direktora i Mirjane Dragićević, izvršnog direktora za komercijalno-finansijske poslove.

6. Direktorka je takođe obećala na Nadzornom odboru 16.10.2014. god. da će se obratiti zaposlenima i informisati ih o aktuelnom stanju u firmi ali do današnjeg dana to nije učinila.

7. Na internetu i društvenim mrežama je već objavljena vest o isplati zarade gen. direktora mimo isplate radnicima, što nesumnjivo doprinosi narušavanju poslovnog ugleda i kvarenju imidža firme u javnosti

S obzirom na ostvarene poslovne rezultate u prethodnom periodu,pokazanog znanja i umeća u rukovođenju firmom ove veličine, nedokazane i sumnjive stručnosti, neiskustva, neprekidnog isticanje i pozivanja na političku podršku sa najvišeg nivoa, neadekvatan odnos prema  ostalim članovima rukovodstva, prekidu svakog dijaloga sa zaposlenima i rukovodstvom, stvaranju udbaške atmosfere,   smatramo da direktorka svoju isplaćenu punu zaradu i akontaciju (preko 170.000 din) nije zaradila i samim tim da ne zavređuje našu dalju podršku i poverenje. Kako je direktorka na sednici Nadzornog odbora održanoj 16.10.2014. god. obećala da će se o ostanku u firmi izjasniti do 30.10.2014. god., ukoliko nastavi sa dosadašnjim načinom rada, to će  biti  jasan i alarmantan  pokazatelj da je ova osoba nedorasla obavezama, odgovornostima i izazovima mesta na kome se nalazi te, po našem mišljenju, nije ni potrebno izjašnjenje.

Na osnovu napred navedenog, tražimo HITNO sazivanje vanredne sednice Nadzornog odbora uz obavezno prisustvo zastupnika kapitala , generalnog direktora i predstavnika rukovodstva i sindikata za utorak  28.10.2014. god.

Takođe, tražimo da se istog dana zakaže i zbor svih zaposlenih u cilju informisanja o donetim odlukama i preduzetim merama na rešavanju aktuelnih problema i stabilizaciji prilika u Betonjerci, u vezi sa ovim zahtevom.

Imajući u vidu ozbiljnost situacije u kojoj se Betonjerka nalazi kao i delikatan  trenutak  rešavanja statusa firme u predsojećim mesecima, molimo da nas u najkraćem mogućem roku obavestite o odlukama po ovom zahtevu.

Kolegijum rukovodstva  „Betonjerka“ a.d. Aleksinac

Komentara: 1


# Betonjerka AD privatizacija Jasna Stevović Agencija za privatizaciju privredni kriminal
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+10) (-0)

  Armirac 06.11.2014.
  Prica se po Betonjerci da je Kesar za obezbedjenje firme sa 6 radnika trazio 138.000 dinara mesecno, a doticna direktorka je dovela obezbedjenje iz Nisa koje placa 200.000 dinara i to sa samo 4 radnika. Sta reci, samo da joj sto pre vidimo ledja


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima