Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Betonjerka - Težak put do novog vlasnika

rss

18.04.2015. RTS, Olivera Petrović Stojančić

Kraj privatizacije znači da 1. januara iduće godine nećemo imati nijedno preduzeće u društvenom vlasništvu. Ostale firme sa spiska od 512 koje treba da se privatizuju moraju biti oglašene za prodaju ili otići u stečaj, kažu nadležni.

Betonjerka, foto: Radio Aleksinac

Iako je najavljeno da od početka godine bude trostuko više javnih poziva za privatizaciju, to je učinjeno za svega 13 preduzeća. Do kraja maja biće oglašeni pozivi za više desetina firmi.

"U ponedeljak ili utorak idu dva preduzeća, recimo betonjerka Aleksinac. Kako prikupimo dokumentaciju tako ćemo objavljivati tokom čitavog maja. Moram da kažem da su nam prioritet preduzeća u restrukturiranju", ističe direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara.

Sto četiri preduzeća u restrukturiranju mogu biti na udaru poverilaca, posle 31. maja kada ističe zaštita od potraživanja dugova. Ta preduzeća duguju oko četiri milijarde evra. Ministarstvo privrede, za sada, priprema spisak strateških preduzeća koja bi bila pošteđena blokade.

"Radimo vrlo jasne kriterijume na osnovu kojih ćemo predložiti ta preduzeća, kojih će biti dvadesetak – u svakom slučaju to je mali broj", smatra ministar privrede Željko Sertić.

Od 188 preduzeća predviđenih za stečaj, on je započet u 76 firmi bez zaposlenih. U ostalima je u toku ili sledi izjašnjavanje za socijalni program. Interesovanje nije veliko jer se većina, poput zaposlenih u kragujevačkim "Metalsistemima", nada da će firma opstati.

"Sigurni smo da u narednom periodu možemo da poslujemo na sasvim tržišnim osnovama. Naravno, ne možemo da vraćamo dugove u periodu dok je firma bila u privatnom vlasništvu", ukazuje Miloš Tanasković iz sindikata preduzeća "Metalsistemi" Kragujevac.

Ljubomir Šubara navodi da je ova vlada očigledno podvukla crtu i rekla gde je kraj. "Da su imali te ponude, kako kažu, šta su čekali ovolike godine, neka ih neko kupi iz stečaja", dodaje Šubara.

Među preduzećima koja za sada imaju sreću da privatizaciju uskoro oglase javnim pozivom, jeste i ono koje će biti ponuđeno za jedan evro. Nadležni za sada otkrivaju da je reč o velikom gubitašu i da će kupac imati drugačije obaveze nego ranije.

 

Komentara: 0


# Betonjerka AD privatizacija Agencija za privatizaciju Ljubomir Šubara Željko Sertić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima