Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

EU donacija lokalnoj samoupravi

rss

27.04.2012. Izvor: B92

Dvadesetdevet novih gradova i opština u Srbiji, među kojima i naša opština, kvalifikovalo se za učešće u projektu podrške razvoju lokalne samouprave u Srbiji, koji finansira Evropska unija.

Beograd -- Gradovi i opštine poput Kanjiže, Sente, Pirota, Aleksinca ali i beogradske opštine kao što su Zemun, Zvezdara ili Lazarevac, od 25. aprila moći će da računaju na pomoć stučnjaka za finansije i administraciju, čiji će angažman biti finansiran iz donacije EU.

Novih 29 pridužiće se već postojećoj mreži koju čini 77 gradova I opština u Srbiji, koji su, od 2010. obuhvaćeni projektom EU - “Dobra uprava, planiranje i pružanje usluga”. Program, koji će trajati do početka sledeće godine, vredan je osam miliona evra.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić izjavio je da je, povodom realizacije EU donacije, da je Srbija na dobrom putu kada je reč o reformama i jačanju lokalnih samouprava. On je, međutim, ocenio da bi zakon o lokalnim službenicima trebalo da prate i zakonska rešenja o njihovim zaradama, a kao posebno značajnu izdvojio je temu municipalnih obveznica koje su alternative kreditima. Inače, emitovanje municipalnih obveznica, u koje su se do sada upustili Novi Sad i Užice a uskoro će i Pančevo, takođe je deo projekta podrške EU razvoju loklane samouprave.

Endru Hedi, iz Delegacije EU u Srbiji istakao je da će podrška usklađena sa potrebama opština i gradova i standardima EU a da je usmerena na jačanje kapaciteta u oblasti finansija, programskog budzetiranja, korišćenja opštinskih obveznica. Realizacija projekta počela je danas, svečanim potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između izabranih gradova i EU.

Već i sam konkurs za učešće u projektu pokazao je da je lokalnoj samoupravi u Srbiji potrebna pomoć i podrška, kao i stručna poduka u velikom broju oblasti vezanih za dobro upravljanje. Više od stotinu gradova i gradskih opština konkurisalo je za učešće, a 29 je ispunilo kriterijume za pristup projektu koje je postavila Evropska unija u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Stalnom konferencijom gradova i opština.

To su Beograd, ali i pojedinačno, beogradske opštine Lazarevac, Zemun i Zvezdara. Sokobanja, Senta, Vranje, Kula, Aranđelovac, Aleksinac, Malo Crniće, Golubac, Bojnik, Kanjiža, Ruma, Valjevo, Požarevac, Pirot, Bečej, Zrenjanin, Bela Palanka, Paraćin, Gornji Milanovac, Inđija, Loznica, Sombor, Kraljevo.

Državni sekretar Ministarstva za lokalnu samoupravu Duško Radaković ocenio je, na ceremoniji potpisivanja memorandum o razumevanju, da je Srbiji potrebna administracija koja zadovoljava standard i države i privrede.

“Nakon usvajanja strateških dokumenata i neophodnih zakona sledeći korak je otvaranje trening centara ili nacionalne škola koja će omogućiti kontinuiranu edukaciju zaposlenih u državnoj i lokalnoj upravi.”

U zavisnosti od potreba koje su navele u prijavama za projekat, neki od pomenutih opština i gradova dobiće ekspertsku pomoć u izradi lokalnih budžeta. Izrada tih najvažnijih finansijskih dokumenata istovremeno postaje transparentna čime i građani dobijaju bolji uvid u načine trošenja novca iz gradskih kasa.

Druge opštine, na primer, prvi put se suočavaju sa potrebama izrade srednjoročnih planova razvoja, što postaje veoma važno u pokušajima sklapanja strateških partnerstava i potrazi za investitorima. U prijavi jedne opštine, upravo je stajalo da su joj potrebna veća znanja i bolja organizacija komunikacije sa stranim investitorima.

Stučnjaci koje će, kroz projekat, angažovati Evropska unija, pomoći će lokalnim samoupravama i u pripremanju i planiranju tzv. kapitalnih investicionih projekata.

Projekat EU odgovoriće i na zahteve četiri opštine za obuku radi ubrzavanja procedure izdavanja građevinskih dozvola, dok će drugima omogućiti stručnu pomoć u reorganizaciji registarskih službi. Mnoge opštine u Srbiji svesne su da je neophodno da poboljšaju kvalitet usluga koje lokalna administracija pruža građanima, što navedeni projekat takođe nudi.

Sporazum o razumevanju, u sredu će potpisati gradonačelnici i predsednici 29 gradova i opština, s jedne strane, i dr Klaus Rihter, šef projekta, s druge strane. Svečanosti u Beogradu prisustvovaće i predstavnici EU, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu kao i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština.


Komentara: 0


# opština donacija Novi Sad Bela Palanka
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}