Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ЕБРД помаже српску пољопривреду са 20 милиона евра

rss

15.02.2011.

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Креди агрикол банка у Србији (Credit Agricole) потписале су уговор на основу кога ће локалном сектору у аграру бити омогућено коришћење кредита од 20 милиона евра, саопштила је данас ЕБРД.

ЕБРД помаже српску пољопривреду са 20 милиона евра

Тај пројекат је део ЕБРД финансијског оквира у износу од 70 милиона евра који је започет у јулу 2010. године са намером да се финансира сезонска потреба за обртним капиталом српских аграрних компанија кроз учешће партнерских банака.

У ЕБРД очекују да ће се кроз корисцење робних записа као залога доказати исплативост таквог кредитирања (кредити обезбеђени залогом над пољопривредном робом) и тиме олакшати кључни приступ фондовима за солвентна предузећа.

"Овим пројектом, ЕБРД подржава даљу примену програма робних записа у Србији који ће заузврат омогућити развој финансирања пољопривредних добара у земљи. Овај пројекат ће подстаћи развој аграрног сектора у Србији, омогуцавајући приступ локалних компанија фондовима који ће помоћи њихов развој", рекла је директорка канцеларије ЕБРД-а у Србији Хилдегард Гацек.

Примена ЕБРД система робних записа у Србији је подржана од стране значајних фондова за техничку помоћ које обезбеђују акционари Специјалног Фонда ЕБРД-а, Организација Уједињених Нација за храну и пољопривреду (ФАО) и Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) за обуку главних владиних акционара, партнерских банака и другог особља за увођење електонског регистра за робне записе.

Од отварања канцеларије у Србији, ЕБРД је инвестирала близу 2,5 милијарде евра у различите економске секторе земље.

ЕБРД је у сектор пољопривреде уложила висе од шест милијарди евра кроз нешто више од 420 пројеката у земљама централне, источне Европе и земљама бившег Совјетског Савеза од 1991. године.

Коментара: 2


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  dzenan 15.02.2011.
  Evo zasto mk grupa razi pik

 • (+0) (-0)

  Facebook 16.02.2011.
  Vesna Cvetanovic Hvala Bogu da neko misli na jug Srbije

  Vladica Cvetkovic-Chavlle te pare ce uzeti Kole, zasto bi,inace,kupovao PIK?

  Vesna Cvetanovic Eeeeee...ovo je zemlja Srbija....


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима