Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Држава удвостучила субвенције за краву 25.000 динара

rss

07.02.2011. Агенција БЕТА

Министарство пољопривреде Србије саопштило је да ће субвенције за уматичена грла ове године износити 25.000 динара по крави, што је двоструко више него 2010. године.

Држава удвостучила субвенције за краву 25.000 динара
Државни секретар Министарства пољопривреде Милан Петровић рекао је на отварању осмог Светосавског сабора младих пољопривредника Србије у Београду да ће регрес за ратарску производњу остати 14.000 по хектару и потврдио да ће премија за млеко бити повећана са 1,5 на пет динара по литру.

Петровић је навео да ће ове године бити одобраван и повраћај средстава од 30 до 50 одсто за куповину основног стада, а држава ће финансијски помагати изградњу и адаптацију силоса и хладњача.

Истакао је да ће бити настављена и помоћ кредитирању пољопривредне производње, подсетивши да је то 2010. године омогућило пласман у аграр већи од 75 милона евра.

Он је казао и да ће пољопривреда Србије наставити процес евро-интеграције у којем је један од најважнијих циљева прилагођавање заједничкој аграрној политице ЕУ.

- Добијање статуса кандидата (за Србију) ће за пољопривреду значити могућност да из претприступних фондова (ЕУ) годишње добије од 50 до 60 милона евра, истакао је Петровић.

Слободан Аћимовић, председник Фонда за дошколовавање младих пољопривредника "Борка Вучић" који је организовао Сабор, казао је да је тај фонд данас доделио 35 стипендија ђацима средњих пољопривредних школа и факултета, а четири краве дао младим пољопривредницима.

У оквиру Сабора на којем је у Сава центру било око 4.000 учесника, организовани су мали сајам здраве хране и народних рукотворина, такмичење ученика пољопривредних школа у хортикултури и трибина о унапређењу пољопривреде у Србији.
Коментара: 0


# субвенције
@ 

[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима