Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Пољопривредници, узимајте фискалне рачуне

rss

20.03.2010. Горан Ђаковић, агропрес

Пољопривредници, узимајте фискалне рачуне
Апел на пољопривреднике да узимају фискалне рачуне при куповини репроматеријала

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде уочило је на терену да поједина правна лица и задруге не издају фискалне рачуне пољопривредницима за купљени репроматеријал. Према важећем Закону о порезу на додату вредност, свако физичко лице које купује неко добро или услугу мора да добије фискални рачун без обзира да ли купује добра у готовини или на одложено плаћање.

Овим путем, Министарство пољопривреде апелује на све пољопривреднике да не купују репроматеријал и друга добра и услуге од оних правних лица и задруга које не издају фискалне рачуне. Пословање оваквих правних лица и задруга је против законито, а свако физичко лице које нема фискални рачун неће моћи да оствари право на субвенције Министарства пољопривреде за набављени репроматеријал.

Такође, апелујемо на све пољопривреднике да уколико приликом набавке добра или услуге не добију фискални рачун такав случај одмах пријаве локалној организационој јединици Пореске управе или централи Пореске управе. Напомињемо и да по важећем Закону јасно пише да уколико купац не добије фискални рачун, није у обавези да плати то добро или услугу.

Свим правним лицим и задругама који не издају фискалне рачуне прети новчана казна и затварање објеката у складу са важећим законским прописима.

Министарство пољопривреде ће и у наредном периоду наставити да сарађује са Пореском управом како би се спречило незаконито понашање појединих правних лица на тржишту.

Плаћање пореза значи више новца у државној каси, па самим тим и више новца за пољопривреднике.

Подсећамо да је Влада Републике Србије у фебруару месецу усвојила Уредбу за регресирање репроматеријала за ратарску и повртарску производњу у 2010.години где је дефинисано да регистрована пољопривредна газдинства-физичка лица имају право на регрес у износу од 14.000 по хектару обрадиве површине, и то:

- 4.000 динара за семе,

- 4.000 за гориво, и

- 6.000 динара за минерално ђубриво с тим што је за минерално ђубриво неопходно доставити 9.000 динара рачуна како би се остварио регрес у висини од 6.000 динара.

Како би се остварила надокнада за купљени репроматеријал по хектару обрадиве површине, неопходно прибавити неки од следећих врста рачуна:

• Фискални рачун уз готовински рачун који гласи на име носиоца или члана пољопривредног газдинства уколико се роба купује у готовини,

• Фискални рачун уз фактуру која гласи на име носиоца или члана пољопривредног газдинства уколико се роба купује на одложено плаћање,

• Рачун или фискални рачун за лица која су у систему ПДВ-а за купљену робу у готовини или на одложено, и

• Рачун у случају компензације са јасно назначеним начином плаћања „компензација“.

Сви они рачуни који не буду у складу са важећим законским прописима, неће се моћи користити за повраћај средстава, а она правна лица или задруге које не буду издавале рачуне у складу са важећим законским прописима, биће предати Пореској управи на даљу надлежност.

http://agropress.org.rs/tekstovi/12414.html

Коментара: 0


# Влада Републике Србије пољопривреда министарство пољопривреде
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима