Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Увећани расходи у републичком буџету

rss

14.06.2007. М. Ћулибрк (Дневник)

Увећани расходи у републичком буџету

ВЛАДА СРБИЈЕ: РАСХОДИ У БУЏЕТУ ВЕЋИ ЗА 128 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА

Уколико Скупштина Србије на седници, која почиње у понедељак, усвоји измене пакета пореских закона, које је јуче утврдила Влада Србије, грађани ће приликом куповине станова плаћати упола мањи порез на пренос апсолутних права, односно 2,5 уместо досадашњих пет одсто. Уз то, куповина првог стана биће у потпуности ослобођена ПДВ-а, независно од тога да ли се ради о новом или старом стану. Влада је јуче предложила и да се са 18 на осам одсто смањи ПДВ за куповину персоналних рачунара, а да се истовремено “лимит” за улазак у режим ПДВ-а повећа са два не четири милиона динара укупног промета годишње, саопштио је на конференцији за новинаре, после седнице Владе, министар финансија Мирко Цветковић.

Он је истакао да је Влада утврдила и предлог буџета за ову годину, којим се предвиђа раст укупних расхода за 27,4 одсто, са прошлогодишњих 467 на 595,5 милијарди динара. Планирани буџетски приходи ће, пак, порасти за 16,6 одсто, са 499 на 581,8 милијарди, тако да ће ове године мањак у државној каси бити 13,6 милијарди динара или 0,6 одсто бруто домаћег производа, док је прошла година завршена са вишком у буџету од 31,5 милијарди динара, рекао је Цветковић.

Он је прецизирао да ће највише новца бити потрошено на исплате запосленима, скоро 153 милијарде динара, што је за 22 одсто више него лане. На другом месту су трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања са 147,7 милијарди, што је повећање за 14 одсто, а следе капитални издаци са 70 милијарди, од чега 44,4 милијарде за Национални инвестициони план и ти расходи су за 485 одсто већи него 2006. Другим нивоима власти из буџета Србије биће трансферисано 55 милијарди и то је последица обавезе која проистиче из новог устава, објаснио је Цветковић. Он је прецизирао да су “испод црте” књижени расходи од 42 милијарде динара за отплату јавног дуга, од чега ће за исплату старе девизне штедње бити утрошена половина те суме, а исто толико за сервисирање спољног и преосталог домаћег дуга.

По речима министра финансија, буџет је планиран на основу процене да ће у овој години бруто друштвени производ реално порасти за 5,9 одсто, извоз за 26,8 а увоз за 23,7 одсто, а инфлација 6,5 процената. Он је рекао да расходи буџета нису могли да буду мањи због затеченог стања и раније уговорених обавеза, пре свега. Он је изразио наду да свих 77 милијарди из капиталног дела буџета неће бити искоришћено, тако да постоји нада да ће на крају године државна каса, ипак, бити уравнотежена, или са мањим дефицитом од планираног. По његовим речима, нема разлога за бојазан да ће због дефицита у буџету инфлација бити већа од предвиђене, нити да ће НБС морати да појача степен рестриктивности монетарне политике.

Став НБС је да се са овим буџетом може одржати макроекономска стабилност, казао је Цветковић. На примедбу да је дефицит буџета могао да се избегне смањењем зарада запосленима у јавним сектору, министар финансија је казао да је то “теоријски могуће, али се не могу једностраним актом смањити плате зато што су оне део претходно постигнутог договора”. Он је потврдио да ће ДДОР бити приватизован до краја године, а биће донета одлука и о судбини државног капитала у неколико банака.

Влада је јуче парламенту предложила да се укину акцизе на увозне сокове и безалкохолна пића, а уведу на аутогас, тако да ће ускоро ово гориво коштати између 36 и 37 динара по литру. Предложено је и смањење акциза на кафу, а промениће се и за дуван, о чему ће више речи бити на данашњој конференцији за новинаре. Формирана је и Комисија за реструктурирање и приватизацију јавних предузећа, на чијем ће челу бити вицепремијер Божидар Ђелић, казао је министар трговине Предраг Бубало.

Коментара: 1


# буџет Божидар Ђелић
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  agvozden 14.06.2007.
  Некако ми се чини да овај министар појма нема. Говорећи о расходима он меша категорију текућих и сиплаћених расхода. Тако је казао да су расходи смањени - а у ствари нису исплаћени и обавеза су државе.
  - Понајвише ми није јасно где се изгуби фамозни НИП. Био је ван буџета, сада је ушао у буџет, али те паре или су потрошене или су се некако "истопиле", слично као новац од прве продаје Телекома.
  - Структура буџета је друга прича. Републички буџет све више личи на овај наш општински, где су највећи расходи за плате и материјалне трошкове. Тако испада да је администрација сама себи циљ.
  - Замислите предузеће које уради посао вредан 20 милиона, а потроши 80 милиона на плате. Шта бисте казали? Е, тако функционише наша држава!!!


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима