Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ЕУ донација локалној самоуправи

rss

27.04.2012. Извор: Б92

Двадесетдевет нових градова и општина у Србији, међу којима и наша општина, квалификовало се за учешће у пројекту подршке развоју локалне самоуправе у Србији, који финансира Европска унија.

Београд -- Градови и општине попут Кањиже, Сенте, Пирота, Алексинца али и београдске општине као што су Земун, Звездара или Лазаревац, од 25. априла моћи ће да рачунају на помоћ стучњака за финансије и администрацију, чији ће ангажман бити финансиран из донације ЕУ.

Нових 29 придужиће се већ постојећој мрежи коју чини 77 градова И општина у Србији, који су, од 2010. обухваћени пројектом ЕУ - “Добра управа, планирање и пружање услуга”. Програм, који ће трајати до почетка следеће године, вредан је осам милиона евра.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић изјавио је да је, поводом реализације ЕУ донације, да је Србија на добром путу када је реч о реформама и јачању локалних самоуправа. Он је, међутим, оценио да би закон о локалним службеницима требало да прате и законска решења о њиховим зарадама, а као посебно значајну издвојио је тему муниципалних обвезница које су алтернативе кредитима. Иначе, емитовање муниципалних обвезница, у које су се до сада упустили Нови Сад и Ужице а ускоро ће и Панчево, такође је део пројекта подршке ЕУ развоју локлане самоуправе.

Ендру Хеди, из Делегације ЕУ у Србији истакао је да ће подршка усклађена са потребама општина и градова и стандардима ЕУ а да је усмерена на јачање капацитета у области финансија, програмског будзетирања, коришћења општинских обвезница. Реализација пројекта почела је данас, свечаним потписивањем Меморандума о разумевању између изабраних градова и ЕУ.

Већ и сам конкурс за учешће у пројекту показао је да је локалној самоуправи у Србији потребна помоћ и подршка, као и стручна подука у великом броју области везаних за добро управљање. Више од стотину градова и градских општина конкурисало је за учешће, а 29 је испунило критеријуме за приступ пројекту које је поставила Европска унија у сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуправу и Сталном конференцијом градова и општина.

То су Београд, али и појединачно, београдске општине Лазаревац, Земун и Звездара. Сокобања, Сента, Врање, Кула, Аранђеловац, Алексинац, Мало Црниће, Голубац, Бојник, Кањижа, Рума, Ваљево, Пожаревац, Пирот, Бечеј, Зрењанин, Бела Паланка, Параћин, Горњи Милановац, Инђија, Лозница, Сомбор, Краљево.

Државни секретар Министарства за локалну самоуправу Душко Радаковић оценио је, на церемонији потписивања меморандум о разумевању, да је Србији потребна администрација која задовољава стандард и државе и привреде.

“Након усвајања стратешких докумената и неопходних закона следећи корак је отварање тренинг центара или националне школа која ће омогућити континуирану едукацију запослених у државној и локалној управи.”

У зависности од потреба које су навеле у пријавама за пројекат, неки од поменутих општина и градова добиће експертску помоћ у изради локалних буџета. Израда тих најважнијих финансијских докумената истовремено постаје транспарентна чиме и грађани добијају бољи увид у начине трошења новца из градских каса.

Друге општине, на пример, први пут се суочавају са потребама израде средњорочних планова развоја, што постаје веома важно у покушајима склапања стратешких партнерстава и потрази за инвеститорима. У пријави једне општине, управо је стајало да су јој потребна већа знања и боља организација комуникације са страним инвеститорима.

Стучњаци које ће, кроз пројекат, ангажовати Европска унија, помоћи ће локалним самоуправама и у припремању и планирању тзв. капиталних инвестиционих пројеката.

Пројекат ЕУ одговориће и на захтеве четири општине за обуку ради убрзавања процедуре издавања грађевинских дозвола, док ће другима омогућити стручну помоћ у реорганизацији регистарских служби. Многе општине у Србији свесне су да је неопходно да побољшају квалитет услуга које локална администрација пружа грађанима, што наведени пројекат такође нуди.

Споразум о разумевању, у среду ће потписати градоначелници и председници 29 градова и општина, с једне стране, и др Клаус Рихтер, шеф пројекта, с друге стране. Свечаности у Београду присуствоваће и представници ЕУ, Министарства за државну управу и локалну самоуправу као и представници Сталне конференције градова и општина.


Коментара: 0


# општина донација Нови Сад Бела Паланка
@ 

[ Додај коментар ]