Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

150 година хуманитарног рада

rss

09.05.2013.

Ове године највећа и најстарија хуманитарна организација на свету Црвени крст обележава 150 година од оснивања, па је мото обележавања "150 година хуманитарне акције".

Дан Црвеног крста се обележава и у Алексинцу у оквиру Недеље црвеног крста.

150 година хуманитарног рада

Почело је 1859. године близу Солферина на северу Италије, током битке аустријске и француско-италијанске војске. На бојишту је остало 40.000 рањеника. Сем малог броја лекара, тамо се затекао и млади трговац из Женеве Анри Динан, који одлучује да организује волонтере.

Општинска организација Црвеног крста у Алексинцу основана је међу првима у Србији, 1876. године. За председника је изабран Јован Печеновић, а за секретара Лука Поповић.

Пред почетак Првог српско-турског рата, Алексинац је био пун војске. Требало је збринути  велики број рањеника, тако да је главни задатак чланова Одбора Црвеног крста, у току ратних дешавања, био отварање и снабдевање пољских болница. У вршењу ове дужности, августа 1876. године, погинуо је секретар Лука Поповић кога је напао коњички одред. Др Владан Ђорђевић, оснивач Српског друштва Црвеног крста, је о овом догађају обавестио тадашњег министра иностраних дела:

"Једно одељење турске коњице не само да је убило Луку Поповића који му је пао шака, него му је руку, на којој носаше црвени крст на белој повесци, исекло на комаде, и пошто су га убили куршумом  у груди, исекли ножем у свим правцима, преко црвеног крста."

Алексиначка организација је један од најтежих задатака имала за време бомбардовања 1999. године, када је било доста жртава, али и страха међу становништвом. Црвени крст је организовао хуманитарну помоћ за оштећене, као и клубове око којих се окупљало забринуто становништво. Организовано је и позориште за најмлађе које је радило у слоништима.

У претходним годинама Црвени крст је међу првима ускакао у помоћ приликом великог невремена од пре две године, као и приликом прошлогодишње епидемије жутице.

 

Данас, алексиначка организација, иако под тешким материјаним условима, успешно обавља своје делатности. Они ће радно обележити недељу Црвеног крста следећим програмом:

Петак, 10. мај
- пријем код председника СО Алексинац
- пријем у ЗЦ Алексинац
(пријеми делегације ЦК И Клуба доборовољних даваоца крви)

Понедељак, 13. мај
18.00 - Изложба "Крв живот значи" у галерији Центра за културу
19.00 - Свечана академија - велика сала ЦКУ

У оквиру свечане академије уз пригодан културно-уметнички програм заслужни појединци добиће признања, као и вишеструки даваоци крви.

Среда, 15. мај
10-12.00 Акција добровољног давања крви у Дому црвеног крста.

 


# позориште Црвени крст изложба Владан Ђорђевић СО Алексинац
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима