Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сорош: ЕУ се распада, а Русија је све јача

rss

24.01.2015. Факти.орг

Амерички милијардер и берзански махер Џорџ Сорош очито не може да спава због Украјине и јачања Путинове Русије.

<> on September 10, 2012 in Berlin, Germany.

Зато је садашњу ситуацију у Украјини на себи својствен начин упоредио са једним од највећих геополитичких потреса 20-ог века – са распадом Совјетског Савеза.

Сорош је, наиме, упозорио Запад да је данашња ситуација – кад се упореди са оном од пре 25 година – „потпуно супротна“. Не само зато што су данашњи процеси „распад СССР“, али са супротним предзнаком.

Према Сорошевим речима, Путин полако враћа назад и на новим основама реинтегрише неке најважније делове СССР. Сада су, подвукао је, процеси потпуно други и за Запад крајње неповољни: пре четврт века се Европа обједињавала, а сада се – распада, док Русија истовремено – јача.

Милијардер „филантроп“ је посебно нагласио да се ЕУ од добровољне асоцијације суверених држава, које ради заједничког добра жртвују део суверенитета, претворила у нешто сасвим друго: у „скуп кредитора и тражилаца зајмова, при чему дужници све теже испуњавају своје обавезе, а кредитори им постављају услове који их онемогућавају да се ослободе свог зависног положаја“.

Сорош је поново апеловао на ЕУ да Украјини „пружи потребну финансијску помоћ“ и упозорио Брисел, Берлин, Лондон и Париз – да „ЕУ себи не може и не сме дозволити да изгуби Украјину“.

Сасвим конкретно, позвао је Запад да због Украјине направи нешто налик на Маршалов план.

„У игри није само будућност Украјине. У игри је и будућност ЕУ. Губитак Украјине биће колосалан удар за Европску унију и Запад у целини“ – упозорио је Сорош.

На Форбсовој листи најбогатијих људи на планети, Џорџ Сорош је на 19-ом месту са 19,2 милијарде долара.


# Русија ЕУ Ди Сорош Украјина
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима