Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Варвари против цивилизације

rss

12.08.2022. Миодраг Тасић

Оружани сукоб на простору Украјине, који Руси називају специјалном операцијом, а сама Украјина га тумачи агресијом, ратом, па све до навода демократских западних земаља који овај сукоб понекад означавају и геноцидом над украјинским народом а руског председника Путина изједначавају с Хитлером, заиста ствара велике недоумице код неупућеног посматрача. Какви су у огромној већини ма где живели.

Варвари против цивилизације

    За чланице демократског Запада, земље слободног света, како себе називају, руска агресија на Украјину представља варварски чин. Јер Украјина данас, по њима, брани европске, цивилизацијске вредности. Додуше, имају неке ситне замерке и украјинској држави, руководству, па и самом народу. Промена режима у Украјини није била баш по мерилима Европе.

      Такозвани Евромајдан више би приличио Латинској Америци или Африци него Европи. Легитимно изабрани председник државе збачен је насилно и противно уставу земље. Потом је у самој Украјини дошло до дискриминације мањинског народа, забрањује се језик, укидају школе, хапсе припаднике мањинског народа и физички злостављају, све до сталног гранатирања њихових насеобина. Убиства, рањавање цивила, разарање имовине и привреде, па чак и спаљивање живих људи у згради Дома синдиката у Одеси. 

     Наравно, већински украјински народ када терорише мањинско проруско становништво не чини ништа лоше. Све се то чини у име западних вредности, демократије и људских права. Не смета ни ако су борци за људска права у Украјини навијачи Ултраси, припадници некаквог Азова или Десног сектора. Поборници демократије из ових група поносе се фашистичком идеологијом и препознатљивим нацистичким амблемима. Ни понашање им нимало не одудара од њихових славних фашистичких претходника.

     Дискутабилно је гледиште шта је цивилизовано понашање, а шта би био варварски чин. У зависности ко оцењује. Правило је да богате, моћне државе, економске и војне силе намећу слабијима и своје културне вредности. У људској природи је да богат човек мисли истовремено да је паметан, као и да све оно што он чини, ствара и мисли, једино је исправно. Сходно томе, он је цивилизован, а они мање богати и моћни су примитивни. Тако је и с државама. Ту се ништа није променило хиљадама година уназад. 

     Када је Александар Велики с македонским легијама освојио Египат, он је сматрао да доноси цивилизацију египатском народу. Народу који је изградио хиљаде километара канала за наводњавање. Који је хранио остатак света. И који је подигао десетине великих пирамида од огромних камених блокова. Кеопсова пирамида је висока 150 метара. И са данашњом технологијом и савременим достигнућима био би подвиг саградити нешто слично. За највећи део садашње популације и немогућа мисија!

     Ернан (Фернандо) Кортес је сматрао да покоравањем Ацтека и рушењем њихове културе уништава варварске остатке, а сам гради цивилизацију на том простору. Франциско Пизаро је са 180 свирепих убица уништио државу Инка. Разорио је царство које је имало развијену пољопривреду, мрежу наводњавања, складишта хране, развијену културу, здравство, импозантне пирамиде. И он је доносио цивилизацију на амерички простор, али није баш цивилизацијски поступио када је за последњег владара Инка тражио собу злата и две пуне собе сребра, али је и поред испуњења тог захтева убио владара!

     Хитлер је такође био убеђен да његов супериоран народ има право да уништава мање вредне народе. Нарочито Словенске народе. За нас Србе је важило правило да један Немац вреди као сто Срба. Надајмо се да данашњи Немци имају мало више поштовања за Србе.

Народи „слободног, демократског света“ располажу природним правом да намећу демократију нецивилизованом, примитивном делу човечанства. Бомбама, ракетама, насилним променама власти, економским изнуривањем и сличним методама. У те сврхе дозвољено је мало и лагати. Рецимо оптужити Садама Хусеина да располаже оружјем за масовно уништење, Гадафија да помаже исламски тероризам, иако је управо либијски пуковник био огорчени противник Џихада, Србију да спроводи геноцид над немоћним Албанцима. 

        Цивилизованима је све дозвољено против варвара. Тепих бомбе, спржена земља, ракетирање телевизијских центара, путничких возова, породилишта, засипање територије сиромашним и сваким другим уранијумом. Све до смакнућа вођа побеђених земаља. Цивилизацијско понашање у складу с традицијом. Тако су чинили и њихови преци!

     Треба бити опрезан у коришћењу термина цивилизација и варварство. Тачно је да данашњи цивилизовани свет нема никакве додирне тачке с онима који су спалили милионе људи у гасним коморама, с онима што су атомским бомбама уништили у трену стотине хиљада цивила, што су истребљивали домороце у Африци, Азији, Аустралији, Америци, што су хватали живе људе и догонили их као робовску радну снагу на својим цивилизованим поседима, али би макар зато што живе на простору где су раније живели такви монструми, требало мало другачије да се опходе према другим културама и народима. Рекли бисмо и цивилизацијама. На простору Србије никла је најстарија цивилизација у Европи. Можда и шире. Српски народ је подарио једног Теслу, Пупина, Миланковића, Вука Караџића... 

      Шта тек рећи за Русију? Наступило је такво време да се избацују Достојевски, Чехов, Гогољ, Толстој, Чајковски, Мендељејев из школа и библиотека. Русија има највећу књижевност на свету. Руска наука нема премца на планети. Русија има највећу територију и још се увећава. У време климатских промена у блиској будућности Сибир ће постати житница света. Европи се смеши будућност Сахаре, а није немогућ ни Нострадамусов сценарио да ће се камиле напајати на Рајни. Стога би требало избегавати тешке речи и увредљиве квалификације на рачун „руског медведа“. Поготову ти што изричу увреде нека погледају иза себе.


# Миодраг Тасић рат синдикат Русија Украјина
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима