Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Soroš: EU se raspada, a Rusija je sve jača

rss

24.01.2015. Fakti.org

Američki milijarder i berzanski maher Džordž Soroš očito ne može da spava zbog Ukrajine i jačanja Putinove Rusije.

<> on September 10, 2012 in Berlin, Germany.

Zato je sadašnju situaciju u Ukrajini na sebi svojstven način uporedio sa jednim od najvećih geopolitičkih potresa 20-og veka – sa raspadom Sovjetskog Saveza.

Soroš je, naime, upozorio Zapad da je današnja situacija – kad se uporedi sa onom od pre 25 godina – „potpuno suprotna“. Ne samo zato što su današnji procesi „raspad SSSR“, ali sa suprotnim predznakom.

Prema Soroševim rečima, Putin polako vraća nazad i na novim osnovama reintegriše neke najvažnije delove SSSR. Sada su, podvukao je, procesi potpuno drugi i za Zapad krajnje nepovoljni: pre četvrt veka se Evropa objedinjavala, a sada se – raspada, dok Rusija istovremeno – jača.

Milijarder „filantrop“ je posebno naglasio da se EU od dobrovoljne asocijacije suverenih država, koje radi zajedničkog dobra žrtvuju deo suvereniteta, pretvorila u nešto sasvim drugo: u „skup kreditora i tražilaca zajmova, pri čemu dužnici sve teže ispunjavaju svoje obaveze, a kreditori im postavljaju uslove koji ih onemogućavaju da se oslobode svog zavisnog položaja“.

Soroš je ponovo apelovao na EU da Ukrajini „pruži potrebnu finansijsku pomoć“ i upozorio Brisel, Berlin, London i Pariz – da „EU sebi ne može i ne sme dozvoliti da izgubi Ukrajinu“.

Sasvim konkretno, pozvao je Zapad da zbog Ukrajine napravi nešto nalik na Maršalov plan.

„U igri nije samo budućnost Ukrajine. U igri je i budućnost EU. Gubitak Ukrajine biće kolosalan udar za Evropsku uniju i Zapad u celini“ – upozorio je Soroš.

Na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na planeti, Džordž Soroš je na 19-om mestu sa 19,2 milijarde dolara.

Komentara: 0


# Rusija EU Di Soroš Ukrajina
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima