Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Наука и техника

Достигнућа људског ума12345>>>Total: 95  Displaying: 1 - 10

Небеска хероина професор Радмила Тонковић у Алексинцу

Божа Марковић 25.06.2021.

У оквиру Алексиначког летњег фестивала у организацији Центра за културу и уметност Алексинац овог лета Алексинчани су имали прилику да коначно присуствују промицији књиге под насловом „Небеске хероине света“ професора Радмиле Тонковић.

Опширније

Коментара: 0

Какве тајне винчанске културе крије околина Алексинца

РТС 15.06.2021.

Први пут, после готово пола века, на територији општине Алексинац - археолошка ископавања. Томе су претходила истраживања Археолошког института из Београда која су показала да на територији те општине има више од 100 локалитета од неолита до средњег века. Археолози тренутно раде на једном од три насеља винчанске културе.

Опширније

Коментара: 0

Прва археолошка ископавања винчанског локалитета у Алексиначкој котлини

Јужне вести 27.05.2021.

На каснонеолитском локалитету Средње поље у Брадарцу крај Алексинца почела су археолошка ископавања, а према проценама стручњака у питању је насеље које су изградили Винчани. Иначе, како кажу у алексиначком Завичајном музеју, ово су прва археолошка ископавања у Алексинцу после 70 година.

Опширније

Коментара: 0

Технологије 21. века у удаљеним селима алексиначке општине

05.03.2021.

Надлежно министарство у сарадњи са телекомуникационим оператерима спроводи акцију постављања савремене инфраструктуре у руралним областима.

Опширније

Коментара: 1

Округли сто о пандемију вируса Ковиду-19 са промоцијом књиге "Затровано пролеће"

Божа Марковић 22.10.2020.

У Белој сали крушевачког Културног центра у уторак, 20.10.2020. одржан је округли сто на тему "Корпоративно- друштвена одговорност заједнице у оквиру здравствено-еколошке безбедности услед пандемије вируса Ковид-19. На округлом столу је учествовало пет академика, доктора наука и стручњака из других области из Београда, Ниша, Херцег Новог, Алексинца и Трстеника.

Опширније

Коментара: 0

Руски мобилни технопарк "Кванторијум" пред гимназијалцима

24.12.2019.

"Кванторијум" руски мобилни технопарк је ових дана посетио Алексинац и био на располагању гимназијалцима.

Опширније

Коментара: 0

Слабо интересовање нових средњошколаца за ИТ одељење

22.07.2019.

За разлику од Београда где су специјализована ИТ одељења у средњим школама попуњена до последњег места, неке школе у Србији нису успеле да попуне уписне квоте због врло слабог интересовања матураната, пишу Новости.

Опширније

Коментара: 0

Немања и Стефан освојили прво место на такмичењу "Програмер јуниор 2019"

15.05.2019.

Друштво математичара Србије и Рачунарска гимназија у Београду организовали су, тринаесту годину за редом, информатичко такмичење за ученике седмих и осмих разреда основних школа "Програмер јуниор 2019". Ученици школе "Вожд Карађорђе" учествовали су са великим успехом.

Опширније

Коментара: 2

У ОШ "Љупче Николић" одржан четврти сајам образовања

01.05.2019.

Сајам образовања као део професионалне оријентације ученика, организован је четврти пут у Основној школи „Љупче Николић“ у Алексинцу. Ово је прилика да ученици завршних разреда упознају занимања која ове школске године могу бити њихов избор за наставак школовања.

Опширније

Коментара: 0

Како је обележен светски дан броја Пи у школи "Вожд Карађорђе"

18.03.2019.

Љубитељи математике 14. марта обележавају Дан броја Пи (π), а прослављање овог празника почело је на овај дан управо зато што је вредност тог популарног броја приближно 3,14.

Опширније

Коментара: 0

12345>>>Total: 95  Displaying: 1 - 10

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима