Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Život u napuštenom automobilu

rss

30.12.2007. Dušan Ostojić

18-godišnji Marko Tosković već četiri godine živi u napuštenom automobilu pored gradskog SUP-a u Aleksincu.

Život u napuštenom automobilu

Mnogi građani će Novu godinu dočekati na nekom od gradskih trgova širom Srbije. Uz zvuke dobre muzike u slavljenickom raspoloženju, sneg i vetar neće te večeri predstavljati problem. Beskućnici ili skitnice kako sami sebe nazivaju - ne misle tako.

"Samo da i ova zima bude blaga kao prošla, inače neću moći da izdržim u ovom automobilu. Hladno je i duva sa svih strana", kaže Marko Tosković, najpoznatiji beskućnik u Aleksincu.

"Nisam imao gde. Život u aleksinačkom domu za decu bez roditelja je bio nepodnošljiv. Tukli su me stariji domci, upravnici isterivali i slali u psihijatrijske bolnice od Toponice do Kovina preko Laze Lazarević. Lekari su govorili da sam normalan, ali vaspitno zapušten", svedoči Marko.

On kaže da je od vaspitaca tražio da ga nauče "da nešto radi, da bude sposoban za samostalan život, ali…"

Napunio je 18 godina novembra ove godine. Tog dana je za državne organe Srbije postao zbrinut slučaj. "Odgojili" su ga do 68 kg težine i 178 cm visine. Platili su mu taksu za ličnu kartu i prepustili ga "Božijoj volji".

Iako godinama niko ne brine o njemu, on pokušava da preživi.

"Žickam za hranu, cigarete. Aleksinčani znaju da sam pošten, ne kradem pa mi daju stare stvari da se obučem. Najgore mi je kad je zima, jer nemam gde da se okupam", kaže on.

Opširnije o ovoj potresnoj priči pročitajte na ovom sajtu.

DEMATNI CENTRA ZA SOCIJALNI RAD PROČITAJTE OVDE http://www.aleksinac.net/vesti/484.html

Komentara: 0


# automobil Marko Tosković beskućnik
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}