Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Skupštinski maraton: Žustra rasprava vlasti i opozicije

rss

29.09.2016. Radio Aleksinac

I ova sednica Skupštine opštine Aleksinac protekla u žestokim tonovima, ali su predlozi opozicije odbačeni preglasavanjem.

Skupština opštine Aleksinac, Foto Radio Aleksinac

Većinom glasova odbornici su usvojili Izveštaj o prihodima i rashodima u opštinskoj kasi u prvoj polovini godine. U prvih 6 meseci ostvaren je prihod u iznosu od 527 miliona dinara ili oko 44 odsto u odnosu na godišnji plan. Odbornici su usvojili i plan rada za ovu godinu više preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština Aleksinac.

Na početku zasedanja puna dva sata protekla su u reklamiranju povrede poslovnika od strane odbornika opozicije. Oni su bili revoltirani predlogom šefa odborničke grupe SNS Slavoljuba Veličkovića, koji je pre usvajanja dnevnog reda, predložio ograničenje diskusije po tačkama na tri minuta. Kompromis je nađen dogovorom u pauzi zasedanja da kod tačaka koje se bave važnim pitanjima izlaganje bude ograničeno na 10 minuta, a kod “manje važnih” na pet.

Predlozi opozicije za dopunu dnevnog reda, kojima je traženo da se odbornici izjasne o odgovornosti u slučaju nepostojeće fondacije “Wales”, nisu usvojeni.

Goran Stanković, Foto Radio AleksinacOdbornička grupa “Odgovorno za Aleksinac” je u tri tačke dopune zatražila i smenu načelnika Opštinske uprave Dejana Miloševića i člana Opštinskog veća Gorana Stankovića, kao i formiranje komisije koja bi ispitala eventualnu štetu nanetu u aferi sa navodnom fondacijom. Boban Ranđelović, u ime predlagača, rekao je da je opštini naneta šteta zbog ovakve prevare i postavio pitanje: ako je 10 hiljada evra bilo predviđeno za donaciju, pošto bi svako od troje nagrađenih dobio po tri hiljade, kome bi pripalo preostalih hiljadu evra?

Većnik Goran Stanković, koji je ovo doživeo kao lični napad, ponovio je da su njegove namere bile časne i da iako je, na neki način prevaren, ne snosi nikakvu odgovornost, te da on od toga ne bi imao nikakvu materijalnu dobit. Odbornik Ivan Dimić, po ovom pitanju, direktno je prozvao predsednika opštine Nenada Stankovića, kao nekog kome nije poznato šta se dešava u opštini i ko nije prisutan kada se ovakve situacije dešavaju. Predsednik Stanković je na to rekao da Opština nije dala saglasnost, niti je to odluka veća i da Goran Stanković nije učestvovao kao većnik u tom projektu, već kao predstavnik udruženja građana, kao i da opština nikakvim radnjama nije nanela štetu. Što se tiče ovih zahteva opozicije, u vezi sa “Wales” fondacijom, oni nisu usvojeni.

Tačke koje su se odnosile na smenu, zbog proceduralnih razloga (zahtev nije potpisala trećina odbornika) nisu razmatrane.

Treći zahtev ove odborničke grupe, koji je podrazumevao formiranje komisije za ispitivanje odgvornosti za nanetu štetu u slučaju „Wales“, većinom glasova odbijen je da se uvrsti u dnevni red.

Ivan Dimić, Foto Radio AleksinacOpozicija u opštinskom parlamentu je i prvog i drugog dana zasedanja konstanstno optuživala vladajuću većinu da loše upravlja lokalnom samoupravom i da pojedina postavljena i imenovana lica zloupotrebljavaju svoj položaj. Odbornici iz redova „Odgovorno za Aleksinac“ zahtevali su da im se kaže ko je odgovoran za događaje u vezi sa zahtevom preduzeća „Monikom“, čiji je vlasnik još pre deset meseci podneo zahtev za kupovinu opštinskog zemljišta u blizini hladnjače.

Veliko nezadovljstvo opozicionih odbornika bilo je i u vezi sa imenovanja pojednih članova nadzornih i upravnih odbora javnih ustanova i preduzeća. Oni su optužili vladajuću većinu da za članove tih tela predlažu ljude koji su u sukobu interesa. Opozicioni odbornici naveli su primer jednog člana SNS, koji je dok je bio predsednik upravnog odbora u istoj toj ustanovi zaposlio ćerku, a kasnije, navodno, i deo rodbine u drugim javnim preduzećima koja su u vlasništvu Republike.

Odbornici Boban Ranđelović i Goran Petković iz DS-a, kao i Ivan Dimić iz DSS-a, posebno su osporavali što je načelnik Opštinske uprave Dejan Milošević predložen za zamenika sekretara Opštinske izborne komisije, zbog činjenice da je on prilikom prethodnih izbora obavljao funkciju predsednika izborne komisije iako je opozicija ukazivala da to nije u skladu sa zakonom. Oni su mu zamerili i način na koji je koristio službene dnevnice i sužbene automobile, kazavši da je to radio u suprotnosti sa zakonom i interesima građana opštine Aleksinac. Načelnik Milošević je u svojoj odbrani rekao da čim je dobio tumačenje Agencije za sukob interesa, odmah je dao ostavku na mesto predsednika Opštinske izborne komisije, tako da, prema njegovim rečima, kršenja zakona nije bilo.

Vladajuća većina je usvojila sve predložene odluke po tačkama dnevnog reda.

Radio Aleksinac


# Dejan Milošević Ivan Dimić Goran Petković Boban Ranđelović budžet opština skupština Goran Stanković Roki automobil Nenad Stanković Radio Aleksinac Slavoljub Veličković udruženja građana Odgovorno za Aleksinac Monikom Wales fondacija
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima