Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pismo na koje „Politika“ nije smela da odgovori!

rss

14.12.2011. Darko Zeković

Prenosimo cenzurisano pismo Bošku Jakšiću na koje ni on ni „Politika“ nisu smeli da odgovore.

Beograd, 08.10.2011

Posle nasutpa ambasadora Konuzina na Beogradskom bezbednosnom forumu, novinar Boško Jakšić je bio jedan od onih kojima je zasmetalo kritikovanje NATO i Zapada, pogotovo iz ruskih usta, sa notom brige za srpske interese. Reagovao je tekstom.

Na tekst je reagovao jedan stalni čitalac „Politike“, ali ga ni Jakšić, ni „Politika“ nisu udostojili odgovora. Zbog toga redakcija sajta Dveri prenosi to pismo u celosti.
 
Poštovani g. Jakšiću,

Nemam običaj da svaku objavljenu glupost u novinama komentarišem, ali Vi ste svoj članak objavili u Politici, koja je instutucija Srbije više od 100 godine. Zato ovde i sada moram da Vas pitam:

Zašto vređate gospodine Jakšiću?

Pišete "... da je Rus s maramicom u reveru – navikom koju je poneo tokom službovanja u Parizu –..."

Da li ste vi to izgubili živce, ili to što ste Vi boravili u Americi o trošku Vašington Posta, sada morate da odradite? Kakvu ste vi to tamo naviku stekli a koja nije maramica u reveru?

Obraćate se nama koji ne mislimo kao Vi, "...da prekratim nerviranje svih onih koji priželjkuju rusku vojnu bazu na Pasuljarskim livadama, onih koji bi NIS poklonili – a ne jeftino prodali Rusima, onih koji budućnost Srbije vide ispod velike šljive,
onih kojima se kosa diže na glavi od reči NATO, onih koji bi da sačuvaju palanačko politikantstvo i opštu muljačinu, onih koji se ne pitaju zašto su svi srećni kada se razvežu od Srbije, onih koji u strahu od zdrave konkurencije kvazinacionalnu superiornost grade na kmetovskim avlijama, onih koji žele da komšiji crkne krava, onih koji vole da misle da će im majčica Rusija konuzinovskom rukom staviti melem na sve rane, onih koji su se – izveštava Glas Rusije – javili sa predlogom da se ambasadoru dodeli odlikovanje za javno iznetu odbranu interesa Srbije od NATO, svima njima obećavam ...".

Podsmevate se istoriji Srba pišući da Kosovo "..nećemo imati, ne barem onako kako sanjaju svi ovdašnji potvrđeni ili nepotvrđeni nacionalakademici koji budućnost Srbije stalno pokušavaju da kalemare mitovima iz 1389."

Vi ste novinar koji se bavi analitičkim novinarstvom, ili to bar pretendujete da budete. Vama bi kao profesionalcu, izučavanje istorije morala da bude obaveza. Podsmevati se srpskoj istoriji kao što ste Vi učinili je vulgarno. Istorija Srba ne počinje 1941. ma šta da su Vam rekli u školi i na tečajevima SKOJ-a.

Borba srpskog naroda, stradanje i 1389. godina nisu mitovi nego istorijske činjenice. Mit je reč staro-grčkog porekla, i označava izmišljene priče o božanstvima. Da Vam približim primerom, mit je na primer ona priča o Joški Brozu kako nije imao sanke kada je bio mali pa se sankao u drvenom koritu koje je i razbio.

Gospodine Jakšiću, da li ste svesni koliko ste ovim člankom uvredili građane Srbije? Da li je Politika svesna kakav je članak dopustila? Ili ste možda zaboravili šta piše u Zakonu o informisanju? Da li smatrate da ova država treba da pokaže da je zaista pravna i nezavisna država te da Vi treba da odgovarate pred sudom zbog uvreda nanesenih srpskom narodu? Ili se nadate da će neko, telefonom iz nekih ambasada, jednim pozivom gde treba, da Vas zaštiti?Još jedno pitanje gospodine Jakšiću: kao novinar, dužni ste da iznosite istinu, zar ne?

Dakle, nite spomenuli da je gospodin Konuzin reagovao na konstataciju da je Rusija remetilački faktor na Balkanu jer pomaže Srbiji da se Kosovo ne prizna. Niste napisali da je gospodin Konuzin pitao prisutne "...zar vam nije žao vaših
sugrađana na sevreu Kosova...". I da, tada je pitao "...da li ovde ima Srba?". Gospodin Konuzin nije demonstrativno napustio forum, nego mu više nije dato da govori. Prekinut je i oteran.

I ako to sve mnogi informativni mediji nisu preneli, snimak ovog nastupa gospodina Konuzina postoji i u krajnjem slučaju, možete ga naći na Youtube-u. Gospodin Konuzin se obratio na engleskom, pa se nadam stoga da će Vam biti razumljivo.

Gospodine Jakšiću, ne brinite, Vas i Politiku neću tužiti za uvrede koje ste meni lično naneli kao neistomišljeniku. Meni je zaista, iskreno žao Vas. Pomislim samo kako je to biti Vi i ujutru se probuditi, a u ogledlu prvo videti sebe. Da li je Vama tada, tih prvih trenutaka novog dana, bar sebe žao? Bar sebe, ako Vam nije stalo do drugih koji
stradaju samo zato što su srbi?

Gospodine Jakšiću, možete pomoći sebi. Verujte mi, biće Vam bolje. Ne pišem Vam ni sa trunkom cinizma. Pokajte se u našoj dobroj i svetoj crkvi. Radost Božija zbog Vašeg
spasenja biće najveća pomoć onima koji danas stradaju.

Vaše spasenje će biti znak da oni koji su danas ograđeni bodljikavom žicom i saterani u geto, oni na koje sme da se puca bez ikakvih posledica, poveruju da dobro na kraju pobeđuje.

Darko Zeković

Komentara: 0


# Dveri NATO
@SPDveri @ 

[ Dodaj komentar ]