Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Godišnjica Boja na Deligradu

rss

04.09.2014. Tanjug

U četvrtak 4. septembra obeležena je godišnjica Boja na Deligradu, jedne od najvećih bitaka u Prvom srpskom ustanku.

Godišnjica Boja na Deligradu

Svečanost je obuhvatala polaganje venaca na spomen kosturnicu, svetu liturgiju i pomen srpskim ratnicima, kao i umetnički program.Vence su položile delegacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, opština Aleksinac i Bileća, kao predstavnici boračkih organizacija i udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović rekao je na obeležavanju godišnjice da su junaci sa Deligrada vredni poštovanja i sećanja jer su deo korena stvaranja srpske države.

Deligrad je ušao u istoriju po čuvenoj odbrani reduta i utvrđenim šančevima ustanika od nekoliko kilometara, položaja koji su zatvarali pravac Niš - Beograd.

Otomansko carstvo, koje je krenulo u ofanzivu protiv srpskih ustanika, zaustavljeno je kod Deligrada, a srpske ustanike predvodio je Petar Dobrnjac.

Karađorđe je posle Boja na Mišaru prebacio snage na deligradski front pod vođstvom Stanoja Glavaša, a otomanska vojska je bila poražena i odbačena prema Nišu.


# opština godišnjica bitka Deligrad vojska
@mo_i_vs @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima