Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Električni Jugo - Elektra

rss

03.10.2007. uradi.com

Električni Jugo - Elektra

Električni Yugo Da li znate?

Yugo na električni pogon

Pre skoro deceniju Zastava", "Krušik" iz Valjeva, beogradski Elektrotehnički fakultet i suboticki "Sever" započeli su projekat automobila na električni pogon "Yugo Elektra"

Čak i po današnjim merilima Yugo Elektra je bila savremeno električno vozilo, asinhroni elektro motor, regenerativno kočenje, domet 60-80 km, max. brzina od 90km/h , vreme punjenja baterija oko pet sati, Elektro automobil koji je veoma ekonomican za grad, planirano je da ga najpre koriste, komunalne službe, ekipe elektrodistribucije, pošte i sl.

Pogled pod haubu električnog yuga

Ovakav automobil bio bi naravno nešto skuplji od klasičnog yuga, ali bi se isplatio vrlo brzo kroz cenu goriva, jer je za punjenje potrebno svega 5kw struje. Uz to električno vozilo je skoro bešumno i ne zagaduje okolinu. 2002 godine je napravljen je i testiran prototip vozila na elektro pogon pod radnim imenom Elektra (na slici gore). A onda je sve stalo...

Da li zbog sankcija,rata ili neceg treceg, pojekat Yuga na elektricni pogon na zalost nikada nije usao u proizvodnu fazu. Mžzda bi neko od strucnjaka koji su ucestvovali u ovom projektu znao da kaze vise, a ne bi bilo lose kada bi sa nama podelili planove ili bar uputstva za prepravku standardnog Yuga u električni automobil. Možda bi tako Yugo Elektra ipak ugledao svetlost dana?


Sa: http://uradi.com/index.php/uradi-sam-svoj-majstor/elektricni-yugo-da-li-znate.html

Komentara: 9


# automobil
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Zoran 03.10.2007.
  Elektro pogon je specifičan po razmeštaju opterećenja baterija i motora. Ta osobina je smetnja prilagođenju JUGA, jer njegova samonoseća školjka nije predviđena za drastične razlike u opterećenju. Znači da su velike izmene skuplje od nove konstrukcije automobila. Bilo je želje da se uradi ELEKTRA, ali je ekonomija surova, ne isplati se.

 • (+1) (-0)

  Dishi68 04.10.2007.
  Valjda je težina motora jednaka težini akomulatora? Vidi sliku.

 • (+1) (-0)

  Zoran Marinkovic 04.10.2007.
  Za pređen put oko 100 km, brzinom oko 80 km-sat, vozila na 4 točka, ukupne težine oko 1000 kg, treba bar 200 kg olovnih akumulatora. Obzirom da i el. motor, ili više njih imaju teška gvozdena jezgra, onda bi ukupna težina bila iznad granice nosivosti školjke i neophodna su dodatna pojačanja. Da ima mesta za dve osobe, već bi bio manji tehnički problem. Ostaje smetnja visoke cene olovnih akumulatora, mali broj ciklusa punjenja i pražnjenja. Tako je računica troškova po pređenom kilometru znatno viša.
  Druge vrste akumulatora, ili gorivih ćelija nose svoje probleme i komplikacije, kojima UDRUŽENI RAD nije dorastao.
  Mali kapacitet, visoka cena, kratak vek eksploatacije i velika težna baterija je glavna smetnja, pa ELEKTRA ima budućnost u gradskom saobraćaju, do brzine 60 km-sat. Manjom brzinom vožnje se smanjuje otpor vazduha na kvadrat, pa i potreba za velikom snagom motora. Dobar kompromis težine, brzine i pređenog puta, je zaživeo na malim elektrociklima, koji idu brzinom do 40 km-sat.

 • (+0) (-0)

  agvozden 04.10.2007.
  Zato su i razvijeni hybrid motori - prilikom cekanja i lagane voznje koristi se baterija, a prilikom napora benzinski motor koji dopunjuje celije baterije.
  Ovakav koncept dozivljava veliku popularnost, pogotovo sa Toyotinim modelom. Da je bio neki srbin verovatno bi ukljucio i plin (ili rakiju)...
  Elektricni motocikli nisu lose resenje, samo im je nosivost mala, tesko da moze izvuci mene sa 95kg uz neko brdo...
  Jel razmisljao neko o tome da se prikaci na gradske trole u Beogradu i tako vozi?

 • (+0) (-0)

  Zoran Marinkovic 05.10.2007.
  Za uz brdo, malo na baterije, malo na pasulj-pedale!
  Na žicama je vrlo visok i opasan napon, pa su bezbedne "trole" glomazne za malo vozilo. Možda bi Tesla rešio napajanje, bez provodnika...

 • (+0) (-0)

  Dishi68 05.10.2007.
  Na gore navedenom sajtu ima prikaz kako da za oko 100 $ dodati elektromotor i baterije.

 • (+1) (-0)

  radoslav vlahovic 16.11.2009.
  Nikad mi niste dozvolili da progovorim ni da se priblizim tom projektu iako sam 2003 godine imao nezvanicni radni sastanak sa Jovom Radakovicem, na mestu sefa razvoja u Severu. saznao sam samo ime odgovornog u Zastavi, gosp. Branislava Markovica, ali opet nista. Proizvodnja Yuga elektro je moguca na istim proizvodnim linijama Zastave. samo je potrebno promeniti filozofiju u vezi definicije gotovog proizvoda. U ovom slucaju, gotov proizvod se sastoji od karoserije, serijske opreme elektro motora, pratece elektronike, menjaca ili reduktora. To je gotov proizvod. Proizvodjac nema nikakvu obavezu da izmislja izvore energije za elektromotor, ali zato da, da ostavi ili nameni fizicki prostor za ove, bilo mkoje vrste da su. Na ovakav nacin, proizvedeno vozilo je jevtino i moze se kupiti za povoljan kredit. Baterije, slep sluzba, garantija, punjenje je objekat novog koncepta koji se zove potrosnja. I isto tako se moze ceo ovaj uvedeni servis smatrati nekim novim kredito. "Igrale se delije..."

 • (+0) (-0)

  smedia 08.03.2012.
  http://www.smedia.rs/biznis/vest/33941/#

 • (+0) (-0)

  Vladimir 16.03.2012.
  Da li ovo vozilo ima grejanje? I kakva je situacija na na servu kocnica ,ne znam da li ga jugo uopste ima,jer ako ga ima a u vom slucaju nema papucica kocnice pretvrda?
  I da li ima menjac?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima