Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Festival prvoizvedenih predstava

rss

02.11.2023. Južne vesti

Prvog dana prodaje paketa ulaznica za 11. Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu, koji se održava od 22. do 27. novembra, pola sale je već rasprodato, ističu organizatori iz Centra za kulturu, te zaključuju da je interesovanje publike nezabeleženo do sada. Veruju da je tome doprinela briljantna selekcija predstava Nebojše Bradića, ali i to što se festival posvećen dramskim piscima već odlično pozicionirao na pozorišnoj mapi.

Festival prvoizvedenih predstava

Komad Kokana Mladenovića ponovo će se naći na repertoaru aleksinačkog pozorišnog festivala, ovog puta to je Bilo jednom na Brijunima, u kome glavne uloge tumače Milan Marić i Branislav Trifunović, sutradan će publika moći da vidi NLO Ateljea 212, a zatim sazna Šta će biti sa svima nama u izvođenju zrenjaninskog teatra.

Pretposlednje je na repertoaru Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka, a na kraju takmičarskog programa Uspavanka za Aleksiju Rajčić. U čast nagrađenih glumci će izvesti predstavu Klara, dogodilo se nešto neočekivano.

Iako praktično tek najavljen, ovogodišnji Festival prvoizvedenih predstava, prema rečima organizatora, već je izazvao veliko interesovanje pozorišne publike. Urednik programa i producent festivala Miloš Paović kaže da je poseta u protekloj deceniji postojanja uvek bila na zavidnom nivou, ali da je ovakvo interesovanje publike do sada nezabeleženo.

Već prvog dana prodaje paketa ulaznica, rasprodato je pola sale. Imamo zahteve za ulaznicama iz svih okolnih gradova, pa čak i iz nekih koji su stotinak kilometara udaljeni od Aleksinca. Ovome je verovatno doprinela ovogodišnja briljantna selekcija predstava Nebojše Bradića, ali je i očigledno da se naš festival, posvećen pre svega dramskim piscima, odlično pozicionirao na pozorišnoj mapi - ističe Paović.

Takođe ističe da aleksinački pozorišni festival, posvećen pre svega dramskim tekstovima i piscima, ove godine nije podržalo Ministarstvo kulture.

Ideja osnivača festivala, Duke Jovanovića, bila je sjajna i do te mere originalna da je uspela da od Aleksinca svake godine na nedelju dana napravi pozorišnu prestonicu Srbije. To su prepoznali i publika i stručna javnost, ali nažalost ne i Ministarstvo kulture, koje je projekat Festivala PIP ocenilo kao vrlo dobar, ali ga nije finansijski pomoglo zbog nedostatka sredstava - zaključuje Paović.

Ulaznica se do 13. novembra prodaju u paketu, po ceni od 1.800 dinara koliko treba izdvojiti za sve komade, a nakon toga je planirana prodaja pojedinačnih karata po ceni od 500 dinara, ukoliko ostane mesta zbog velikog interesovanje publike.

Program 11. Festivala PIP
Festival počinje u sredu, 22. novembra, a završava se u ponedeljak 27. novembra, održava se u Domu kulture u Aleksincu i sve predstave počinju u 20 sati.

Sreda, 22. novembar - Bitef teatar, Beograd - BILO JEDNOM NA BRIJUNIMA
Tekst i režija: Kokan Mladenović
Uloge: Milan Marić, Branislav Trifunović, Tihana Lazović, Sanja Marković

Četvrtak, 23. novembar - Pozorište Atelje 212 Beograd - NLO
Tekst: Ivan Viripajev
Režija: Isidora Goncić
Uloge: Svetozar Cvetković, Svetislav Bule Goncić, Dragana Đukić, Luka Grbić, Đorđe Stojković, Lana Adžić

Petak, 24. novembar - Narodno pozorište "Toša Jovanović" Zrenjanin - ŠTA ĆE BITI SA SVIMA NAMA
Autorski projekat Borisa Liješevića i Fedora Šilija
Režija: Boris Liješević
Uloge: Sara Simović, Zvonko Gojković, Nataša Ilin, Sanja Radišić, Mirko Pantelić, Dragan Đorđević, Stefan Juanin, Dejan Karlečik

Subota, 25. novembar - Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac / "Puls teatar" Lazarevac / Seoski kulturni centar Markovac / Umetnička grupa Hop.La! Beograd - RASVETLjAVANjE SLUČAJA SERIJE UBISTAVA TROVANjEM U ĆUPRIJSKOM OKRUGU SEDAMDESETIH GODINA 19. VEKA
Tekst i režija: Anđelka Nikolić
Uloge: Ivana Nedeljković, Jasmina Dimitrijević, Jelena Cvijetić, Katarina Mitrović, Maja Jovanović Spasojević, specijalna gošća: Šarlota

Nedelja, 26. novembar - Narodno pozorište u Beogradu - USPAVANKA ZA ALEKSIJU RAJČIĆ
Tekst: Đorđe Kosić
Režija: Jug Đorđević
Uloge: Vanja Ejdus, Iva Milanović, Novak Radulović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Danijela Milošević, Mladen Lukić, Goran Milošević

Ponedeljak, 27. novembar - predstava u čast nagrađenih - Scena "Maska" Šabac - KLARA, DOGODILO SE NEŠTO NEOČEKIVANO
Tekst: Aneta i Ivan Tomašević
Režija: Ivan Tomašević
Uloge: Aneta Tomašević, Aleksandra Ristić, Ivan Tomašević

Izvor: Južne vesti

Foto: CKU Aleksinac


# Centar za kulturu i umetnost Dušan Duka Jovanović Festival prvoizvedenih predstava Toša Jovanović
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima