Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Odluka žirija

rss

27.11.2022. Redakcija Aleksinac net

Žiri 10. festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu, koji je radio u sastavu: dr Miroslav Radonjić, teatrolog, član, dr Milivoje Mlađenović, teatrolog, član i Biljana Nikolić, glumica, predsednica, na završnoj sednici održanoj 26. novembra 2022 godine

Odluka žirija

                                 ZAKLjUČIO JE
   -da je izbor predstava u takmičarskom programu koji je načinio selektor GORAN IBRAJTER pružio aleksinačkoj publici odnegovanog ukusa, zbirku estetski vanredno vrednih prvoizvedenih pozorišnih događaja nastalih u našim pozorišnim centrima. Najveća vrlina predočenih predstava jeste modernost i dotok svežih teatarskih ideja. U tematskom pogledu zajednička osobina ovogodišnjeg izbora je presipitivanje problema identiteta koji je nametnuo i slogan festivala U traganju za samim sobom.

Sagledavajući umetničke domete predstava u takmičarskoj selekciji, Žiri je doneo sledeće 


                                        ODLUKE
   -da se nagrada „Dušan Duka Jovanović“ za najboljeg mladog glumca dodeli NIKOLI MIJATOVIĆU za ulogu Klaudija u predstavi DEČKO IZ POSLEDNjE KLUPE Huana Majorge u režiji Tijane Vasić, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Nikola Mijatović je demonstrirao izuzetnu osetljivost za sve nijanse kompleksnog lika učenika Klaudija. 

   -da se nagrada za najboljeg glumca dodeli DANIELU KOVAČEVIĆU za ulogu Hermana u predstavi DEČKO IZ POSLEDNjE KLUPE Huana Majorge u režiji Tijane Vasić, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Gradeći ulogu profesora Hermana Daniel Kovačević je vešto uspeo da izbegne zamke neodoljivog stereotipa koji nameću uloge moćnih i autoritativnih likova. 

   -da se nagrada „Olga Ivanović“ za najbolju glumicu dodeli ALEKSANDRI ARIZANOVIĆ za ulogu u predstavi FLEKE Tijane Grumić u režiji Juga Đorđevića, Kraljevačkog pozorišta. Aleksandra Arizanović je pokazala raskoš svog talenta u dočaravanju verodostojnosti ove setne lirične poeme o odrastanju.

   -da se specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru dodeli glumačkom ansamblu predstave POSLEDNjE DEVOJČICE Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića, Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice. Ekspresivna, dinamična i energična glumačka virtuoznost kompletnog ansambla čini jedan od najupečatljivijih kvaliteta subotičke predstave.

   -da se nagrada za najbolju režiju dodeli KOKANU MLADENOVIĆU za režiju predstave POSLEDNjE DEVOJČICE Maje Pelević, Pozorišta Deže Kostolanji iz Subotice. Kokan Mladenović je predstavu „Poslednje devojčice“ režirao kao dramsku simfoniju i globalnu metaforu naše sumračne civilizacije. 

   -da se nagrada za najbolju predstavu dodeli Kraljevačkom pozorištu za predstavu FLEKE Tijane Grumić u režiji Juga Đorđevića. Emotivna, crnohumorna i nostalgična pozorišna priča o večno aktuelnim fenomenima života i smrti zaokružena je inventivnim rediteljskim rešenjima i snažnim glumačkim izrazom.

   -da se nagrada “Slobodan Selenić” za najbolji dramski tekst dodeli TIJANI GRUMIĆ za dramu FLEKE u režiji Juga Đorđevića, Kraljevačkog pozorišta. Pisana iz perspektive deteta, drama “Fleke” ima lirsku fakturu u kojoj se izvanredno smenjuju vedri, setni, nežni, asocijativni nizovi dramski potentnih slika. 

dr Miroslav Radonjić
dr Milivoje Mlađenović
Biljana Nikolić
Aleksinac, 26. 11. 2022.

 


# Centar za kulturu i umetnost festival Olga Ivanović Festival prvoizvedenih predstava Milivoje Mlađenović Biljana Nikolić Toša Jovanović dr Miroslav Radonjić dr Milivoje Mlađenović
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima