Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Protivgradna zaštita dejstvovala, nestašica raketa problem

rss

26.06.2014. D. Ostojić

Grad je i drugi dan kako je padao u mnogim selima naše opštine.

Protivgradna zaštita dejstvovala, nestašica raketa problem

Selo Gornji Adrovac je ovoga puta bilo suočeno sa razornim gradom koji je padao samo desetak minuta i gotovo sve uništavao pred sobom. Dušanka A. meštanka sela nam svedoči šta se zapravo dešavalo:

"Bio je to grad kakav skoro nisam videla, iako sam u selu skoro 30 godina. Imala sam fantastičan bostan, grad ga je uništio. I pšenica i kukuruz su oštećeni. Znam da je protivgradna zaštita delovala, ali nije bilo neke pomoći."

O protivgradnoj zaštiti smo već pisali. Organizacija protivgradne zaštite je dobra u smislu pokrivenosti aleksinačke opštine, ali osnovni problem predstavlja nedostatak protivgradnih raketa.

Cena jedne protivgradne rakete je 27.000 dinara, i u Srbiji za sada ima dva proizvođača koji se ozbiljno time bave. To su Krušik Valjevo i Proleter iz Priboja.

 

Radio Aleksinac: Samo dve rakete za noćašnje gradonosne oblake

U nekoliko naselja opštine Aleksinac rano jutros ponovo je padao grad veličine oraha i naneo nove štete usevima. Sela koja su bila zahvaćena gradonosnim oblacima nalaze se na potezu od Južne Morave prema Jastrepcu, a kako smo nezvanično saznali, većina protivgradnih stanica u tom ataru nije imala rakete i nije dejstvovala, pa je cela odbrana pala na nekoliko projektila lansiranih sa dva mesta u Tešici i Čukurovcu.

- Rakete nismo imali, pa noćas uopšte nismo dejstvovali, samo smo prikupljali pojave. Grad je prvi put bio u 12 i 45 sati, trajao je oko tri minuta i bio je prilično krupan, od veličine lešnika do srednjeg oraha. Drugi nalet bio je u dva sata i 28 minuta. Bio je nešto sitniji, ali je ponovo naneo veliku štetu. U trećem naletu dejstvovala su samo dva sela koja su imala rakete, Tešica i Čukurevac, a mi smo imali naređenje da pratimo pojave, šta i gde pada, i da ih obavestimo – ističe za radio Aleksinac strelac na protivgradnoj stanici Miodrag Stevanović.

Prema informacijama do kojih je Radio Aleksinac došao, ovim stanicama ni danas do podneva nisu dostavljene protivgradne rakete, pa one neće moći da reaguju u slučaju novih gradonosnih oblaka. Stevanović navodi da se broj raketa koje protivgradne stanice dobijaju od države iz godine u godinu smanjuje i da su ove godine dobili samo pet raketa koje su već utrošene, pa bi lokalna samouprava trebalo da se aktivnije uključi u rešavanje ovog problema i pomogne u zaštiti useva od grada.

- Pre desetak godina dobijali smo i po 10 raketa, a onda je njihov broj počeo da se smanjuje. Imamo 12 lansera, ali nemamo rakete. Trebalo bi i opština malo da se zauzme, da kupi neku raketu i pomogne ova sela, velika smo opština. Ako neke manje opštine mogu da odvoje sredstva za kupovinu raketa, možemo valjda i mi. Ne možemo samo da gledamo kako stradaju usevi.

Komentara: 1


# opština Tešica nevreme Gornji Adrovac Radio Aleksinac protivgradna odbrana rakete nepogode Miodrag Stevanović protivgradna zaštita
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-0)

    Jeremija 26.06.2014.
    Bitno da je high-tech WC neostecen, j*b*s bostan
    :)


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima