Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kasarna „Deligrad“ nova baza Žandarmerije

rss

14.11.2019. Tekst i foto: Boža Marković

Baza Žandarmerije u Aleksincu, posle osamnaest godina od osnivanja ove specijalizovane jedinice, je konačno sedište ove jedinice, koja će raditi na 17 hektara i sa, do sada, uređenih 4300m2 korisnog prostora.

Kasarna „Deligrad“ nova baza Žandarmerije

Ovom činu svečanog korišćenja baze Žandarmerije u Aleksincu prisustvovao je podpredsednik Vlade i ministar policije Nebojša Stefanović, koji je govoreći prilikom otvaranja baze istakao da je država do 2012. nije bila u mogućnosti da izdvoji značajna sredstva za Žandarmeriju. Ali konsolidacija državnog budžeta i stabilizacija ekonomskog stanja države su bili preduslov da se za Žandarmeriju izdvoje značajna sredstva, obnove sredstva, obezbedi oprema za pripadnike ove jedinice, tako da ova jedinica stoji rame uz rame sa najopremljenijim i najobziljnijim policijama u Evropi, čime se stiču uslovi da građani i država budu potpuno zaštićeni od kriminala. Prilikom obraćanja u Aleksincu podpredsednik Vlade i ministar Policije setio se i stradalih pripadnika u odbrani zemlje uz obećanje da će njihove porodice biti zbrinute.

U toku „otvorenih kapija“ povodom dolaska Žandarmerije u Aleksinac pripadnici Žandarmerije su izveli taktičko-pokaznu vežbu otkrivanja i eliminisanja terorističke grupe uz učešće modernih specijalizovanih vozila, naoružanja i helikoptera različitih tipova. Nakon toga ministar policije je obišao poligon gde su izložena savremena sredstva Žandarmerije za borbu protiv kriminala i terorističkih grupa. Iza toga obišao je obnovljene prostorije komande, gde su mu pripadnici Žandarmerije uručili plakete povodom ovog događaja. Priznanja su data i direktoru policije i zameniku ministra policije.

Ostvarenjem ove druge faze od tri predviđene u modernizaciji baze, pored komande osposobljene su prostorije za deo logistike, ambulantu i restoran. Zaokruženjem svih radova na uređenju baza će biti prilagođena nameni, zadacima i potrebama jedinice.

Ova svečanost bila je prilika da predsednik opštine Nenad Stanković zahvali podpredsedniku Vlade i ministru policije Nebojši Stefanoviću na naporima da se baza oživi i da će opština učiniti sve potrebno da baza dobije željene sadržaje.

Ministar policije je u vezi sa tim rekao da su njegovi planovi mnogo veći od zacrtanog i da će on na tome raditi.

Događaju su prisustvovali predstavnici Vojske Srbije, načenica Nišavskog okruga Dragana Sotirovaka, funkcioneri policije, KC Niš, preosvećeni vladika niški Arsenije, kao i predstavnici lokalne zajednice i aleksinačkih ustanova.

Mnoga deca, roditelji i nastavnici bili su da mnogo toga pogledaju i upoznaju.

U jedinicama Žandarmerije ima građana cele Srbije i sa KiM, pa ovom prilikom ilustracije radi pominjemo prezimena: Luković, Bjelović, Krstev, Teofilović, Mitov, Stojanović, Tasić, Papović...

Na kraju da gradu i građanima Opštine Aleksinac čestitamo na ovom događaju, kao i pripadnicima baze zaželimo mnogo uspeha u radu i što manje angažovanja i da baza Žandarmerije u Aleksincu potpuno opravda svoje postojanje.


# predsednik opštine kasarna Boža Marković - Nesvrćanin Nenad Stanković žandarmerija Nebojša Stefanović
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima