Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Istorijska poseta predsednika Vučića Aleksincu

rss

08.02.2019. Boža Marković

Po treći put predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je grad na Moravici, Aleksinac, ne računajući njegovu posetu kao premijera.

Istorijska poseta predsednika Vučića Aleksincu

I ova poseta predsednika protekla je u izuzetnoj atmosferi podrške 91-oj opštini Srbije, kao i Aleksincu, koja će konkurisati za sredstva razvoja lokalnim samoupravama, Kraljevine Norveške.

Ovo mnogo govori o nastojanju predsednika Vučića da pomogne Srbiji u okviru započete posete okruzima, Aleksincu, a i građanima, kako bi predstavio program "Budućnost Srbije".

Njegov nastup tako je započet susretom sa građanima Aleksinca pred Domom kulture Aleksinac kojima je bio dozvoljen kratak razgovor, bez ikakvog protokola.

Prva ga je sačekala Nikolić Mirjana sa molbom za pomoć oko rešenja stambenog pitanja njene porodice. Jedna Aleksinčanka predala je žalbu na ponašanje JP EPS Aleksinac, jer im je obustavljena isporuka električne energije, struje, a nemaju prihode da to pitanje sami reše. Predsednik Vučić je odmah reagovao i nadležnom saradniku izdao instrukcije.

Naravno, bilo je tu starijih ljudi koji su ga pozdravljali, ali i mladih koji su se slikali sa njim. Očigledno je da je među mladima bilo onih koji nigde ne rade.

Još jednu izjavu predsednika Vučuća smatramo vrlo korisnom da je molio norveškog ambasadora za malo veću pomoć, koja se dobija na osnovu projekta, jer se namensko trošenje novca tako bolje kontroliše. Realno se očekuje da se taj predsednikov predlog primeni i kroz budžete lokalnih samouprava, u delu pomoći iz sveta, ali i u raspodeli sredstava iz državnog budžeta lokalnim samoupravama, koja na taj način treba više da se troše i da se manje prostrora ostavi za potrošnju kroz tzv. budžetsku rezervu, jer se tu ne vidi baš sve u vezi potrošnje. Taj princip je dobar i za javna preduzeća, koja bi mogla više da pruže korisnicima, bolje i brže da se razvijaju, a time doprinose razvoju i samoodržvosti zajednice i vrate građanima i budžetu dobijena sredstva, kao i podsticajna sredstva koja od sveta dobijamo baš zato.

Predsedniku Vučiću je u takvoj atmosferi Boža Nesvrćanin predao tri knjige istorijskog spisa Rajevski, pukovnik sa tri srca, njemu lično i za inostrane goste, čime se skreće pažnja na slobodarstvo i stradanje Aleksinca i okoline u periodu Prvog srpsko-turskog rata i istorijske spomenike tog perioda koje samo Aleksinac ima, od kojih je crkva Sveta Trojica u Gornjem Adrovcu posvećena pukovniku Nikolaju Rajevskom junaku iz romana "Ana Karenjina".

Pomenute posete predsednika Vučića izdvojili bi kao izuzetne, kako je predsednik Opštine Nenad Stanković pravilno istakao, jer je Aleksinac posećivan u vreme Obrenovića lično od kneza Milana, kasnije u nekim prilikama preko izaslanika kralja Aleksandra Obrenovića i Karađorđevića, Tito je jednom zastao vozom na železničku stanicu Aleksinac u Žitkovcu, predsednik Milošević je samo jednom posetio Aleksinac, kao i predsednik Tomislav Nikolić.

Zato se posete predsednika Aleksandra Vučića sa pravom mogu smatrati istorijskim.

Foto: Boža Marković


# predsednik opštine Ana Karenjina Aleksinac Aleksandar Vučić Boža Marković - Nesvrćanin javna preduzeća Nenad Stanković Tomislav Nikolić Aleksandra Vučić
@avucic @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima