Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinčanka dobila nagradu Privredne komore Beograda

rss

12.04.2016. D. Ostojić

Katarina Veljović, doktor bioloških nauka dobila je prestižnu nagradu Privredne komore Beograda.

Aleksinčanka dobila nagradu Privredne komore Beograda

Istraživači dr Nataša Golić, naučni savetnik, dr Amarela Terzić-Vidojević, naučni savetnik i dr Katarina Veljović, naučni saradnik Laboratorije za molekularnu mikrobiologiju, IMGGI, i Igor Mrvaljević, doktor veterinarske medicine, Veterinarska stanica „Koker“ iz Adaševaca, dobitinici su Godišnje nagrade Privredne komore Beograda za najbolje pronalaske, dizajnerska rešenja i tehnička unapređenja, za pronalazak “Nova probiotička starter kultura za humanu i animalnu primenu”.

Katarina Veljović je osnovnu školu završila u Aleksincu. Bila je jedan od najboljih đaka škole Ljupče Nikolić.

2011. godine je stekla zvanje doktor bioloških nauka na Biološki fakultetu u Beogradu sa doktorskom tezom Antimikrobna aktivnost enterokoka izolovanih iz fermentisanih proizvoda i kloniranje gena za sintezu i imunost odabranog enterocina.

Ona je jedan od najvećih stručnjaka za ispitivanje negativnih uticaja antibiotika kroz analizu gena za antibiotske rezistencije i druge faktore virulencije prisutnih kod enterokoka izolovanih iz zemljista, vode i hrane.Nekontrolisana upotreba antibiotika u ljudskoj i životinjskoj medicini, dovela je do povećanog širenja otpornih enterokoka u zemljištu, vodi i hrani. S druge strane, bakterije roda Enterococcus deo su prirodne intestinalne mikroflore čoveka i životinja. Naseljavaju različite ekološke niše, kao što su zemljište, vode i površine raznih biljaka. Iako se smatraju korisnim jer učestvuju u fermentaciji hrane kroz sintetizu bakteriocina i formiranja specifičnog ukusa i arome proizvoda, među izolatima ovog roda ima oportunističkih patogena za ljude.

Redakcija Aleksinac Neta čestita Katarini na ovom izuzetnom priznanju.


# Beograd škole nagrada pronalazak Katarina Veljović biologija
@ 


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}