Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Štrajk u „Fradu“ uz pojačanu netrpeljivost

rss

09.05.2013.

Radnici “Frada”, jedne od retkih preduzeća koje još rade u Aleksincu, stupili su u štrajk jer, kako navode, još nisu primili januarsku platu, od septembra 2010. godine im nisu uplaćeni doprinosi, a za topli obrok dobijaju po šest dinara dnevno!

Poslovodstvo Frad filtera zamerilo radnicima što su se obratili medijima

Dobijaju pretnje da će biti otpušteni: Radnici „Frada“

U sindikatima kažu da je fabriku koja se bavi proizvodnjom filtera u 2003. godini privatizovala „MPS grupa“ beogradskog biznismena Dušimira Zabunovića. U njoj trenutno radi 180 radnika od kojih je 150 potpisalo da stupa u štrajk.

- Radnici su u izuzetno teškom stanju. Dolaze im izvršitelji, Distribucija im preti sečom struje, jure ih banke, a na posao dolaze gladni. Duguju nam četiri plate, a za topli obrok dobijamo šest dinara dnevno, što je sramota. Za te pare ništa ne može da se kupi. Nekada smo svi doručkovali zajedno, a sada se radnici kriju po ćoškovima, ulaze u ormare da ih neko ne vidi šta jedu - kaže predsednik sindikata „Nezavisnost“ Zoran Miljković.

On kaže da je prvih pet godina nakon privatizacije sve bilo u redu, ali da je po uspunjenju ugovora počelo kašnjenje zarada.

- Prošle godine smo štrajkovali u februaru, pa smo postigli dogovor sa poslovodstvom da nam se u decembu 2012. godine isplati zarada za novembar. To nije ispunjeno već nam je data septembarska plata. Pred Prvi maj smo dobili drugi deo decembarske plate, a iz ove godine nismo primili nijednu zaradu.

Tražili smo da nam se isplati i januar, ali od toga nije bilo ništa, pa smo posle upozorenja stupili u štrajk. Radnici dobijaju pretnje da će biti otpušteni i zamenjeni drugim radnicima iako je to nedopustivo po zakonu - kaže Miljković.

Radnici su zabrinuti jer se od pre mesec dana svi vode kao radnici u novoj firmi „Frad internacional“.

- Osim direktora Branimira Zabunovića, svi radnici se vode u novoj firmi čiji je direktor Dušimirova sestra Mirjana Jeremić koja, koliko je nama poznato, živi u Beču.

Zašto je to učinjeno, ne znamo, ali sumnjamo da je neka mućka koja nama neće ići u korist - kaže predsednik sindikata Miljković.

Direktor „Frada“ Branimir Zabunović, inače brat vlasnika firme, nije želeo da komentariše navode.

- Plate će delimično biti isplaćene, ali ne želim da polemišem. To je grupa neradnika koja koristi sindikalnu organizaciju da ne bi radila. Sada kada ima najviše posla, njima sve smeta - kaže Zabunović.

 

Pregovore o obustavi štrajka prekinuo incident

Pregovori štrajkačkog odbora i poslovodstva fabrike Frad filteri iz Aleksinca juče su počeli incidentom zbog koga je u fabriku dolazila i policijska patrola, a započet razgovor odložen za drugi dan.

 Na samom početku razgovora, direktor preduzeća Branimir Zabunović zamerio je radnicima koji štrajkuju jer nisu dobili tri poslednje plate, to što su se obratili medijima, pa je u trenutku kada je konverzacija postala malo bučnija gađao jednog od predstavnika sindikata smotanim primerkom novina, nakon čega je pozvana policija.

- Verujem da će se razgovori nastaviti, ali nećemo pregovarati o ponudi koju je poslovodstvo juče stavilo na sto, a to je da nam do utorka isplate jednu i po zaostalu zaradu. Mi tražimo sve tri isplate - rekao je za Danas Mlađen Marković, predsednik Samostalnog sindikata u Frad filterima i dodao da je posle incidenta direktor fabrike izašao kao i da je ubrzo potom u firmu stigao i inspektor rada. On bi, nakon kontrole, trebalo da se izjasni o tome da li su radnicima koji rade već godinama u fabrici zakonito prebačeni ugovori o radu na beogradsku, sestrinsku firmu Frad filteri international, iako nisu menjali ni lokaciju ni uslove iz radnog odnosa. U svakom slučaju, radnicima koji su se zbog toga transfera dodatno brinuli, objašnjeno ja da to ima veze sa reprogramom poreskog duga.

U Poreskoj upravi potvrdili su da Frad filteri iz Aleksinca imaju reprogramirani poreski dug koji je na početku, u januaru prošle godine, iznosio oko 33 miliona dinara. Međutim, „sporazum je poništen 10.09.2012. godine zbog nepridržavanja rokova za plaćanje, pošto je od osam dospelih rata plaćeno pet“ navode u Poreskoj upravi.

- Do dana poništavanja sporazuma plaćeno je 15,5 miliona dinara. Nakon poništavanja sporazuma plaćeno je još 5,5 miliona. Shodno Zakonu o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, DOO „Frad filteri“ je zaključno sa 31.03.2013. godine ispunio zakonske uslove za mirovanje poreskog duga i nalazi se u statusu mirovanja poreskog duga. Poreski dug u mirovanju iznosi 84,6 miliona - objasnili su u PU.

Od poslovodstva ni juče nismo dobili objašnjenje zbog čega su radnici prebačeni na drugo preduzeće, niti kada mogu da očekuju svoje zarade. Naime, direktor je, prema rečima sekretarice, bio na kolegijumu, pa iako je obećano da će se javiti po okončanju sastanka, poziv nije usledio.
 

video...

Komentara: 0


# štrajk Frad Branimir Zabunović Zoran Miljković prvi maj
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima