Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksincu potrebni novi investitori

rss

14.03.2013. RTS

Aleksinac je nekada bio privredni centar. U nekašnjoj Jugoslaviji u toj opštini radila su 52 privredna preduzeća, a danas rade samo tri.

Stopa nezaposlenosti je skoro 57 odsto, a opština ulaže napore da dovede zainteresovane investitore.

Aleksincu potrebni novi investitori

PIK Aleksinac koji je nekada imao 12.000 kooperanata i zaokruženu proizvodnju, danas je potpuno opustošen. Ostalo je prazno i 5.000 kvadratnih metara vinskih podruma.

"PIK Aleksinac zapošljavao je preko 1.000 radnika i bio je u ubrzanoj privatizaciji od 2002. godine, međutim, doživeo je ono što i mnoge firme u našoj opštini, a to je stečaj", kaže Slaviša Jovanović, diplomirani inženjer agronomije.

Isto je i u industrijskoj zoni gde su, od tridesetak privrednih firmi koliko ih je bilo pre privatizacije, ostale polusrušene zgrade, a od sedam i po hiljada radnika, posao je zadržalo svega osam stotina. Fabrika filtera "Frad" je jedno od tri preduzeća koja još rade.

Predsednik samostalnog sindikata fabrike "Frad" u Aleksincu Mlađan Marković kaže da imaju smanjen broj radnika, međutim da, za sad, uspevaju da opstanu uz velike teškoće, zbog nelikvidnosti i zbog besparice.

Najveći broj Aleksinčana radi u privatnim delatnostima, uglavnom vanprivrednim, i ima plate znatno ispod minimalnog ličnog dohotka u republici. Na posao se u proseku čeka više od četiri godine, a traže se uglavnom zanimanja iz prosvete i zdravstva.

"Jedan mali broj je neposrednih učesnika u proizvodnji, to su pekari, metaloglodači, strugari, ali to je mali broj", kaže Dragan Milojković, rukovodilac službe Nacionalne službe za zapošljavanje u Aleksincu.

U opštini nastoje da obezbede neophodne uslove za nova ulaganja, a krenuće od carinske ispostave i mini hidroelektrana. Pojavljuju se potencijalni investitori, ali nisu zainteresovani za preduzeća u stečaju.

Predsednik Skupštine opštine Aleksinac Grujica Veljković kaže da je investitorima od značaja zemljište koje je infrastrukturno opremljeno, da mogu da grade.

"Znači Grinfild investicija, a mi trenutno u vlasništvu, ono što je pogodno za industrijsku gradnju, imamo 6,2 hektara", kaže Veljković.

Opština je pokrenula i proces preispitivanja dosadašnjih neuspelih privatizacija, a o tome koliko su investitori ovde neophodni, svedoči i motel na samom ulasku u Aleksinac, pored autoputa, koji odavno čeka neku novu namenu.


Komentara: 0


# PIK Aleksinac Slaviša Jovanović Saša zapošljavanje Grujica Veljković Frad Morava motel
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}