Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Најпопуларнији руски аутомобили

rss

10.10.2016. M.T.

Руси су имали јединсвтен поглед када је дизајн и функционалност у питању и то је оно што их издваја од осталих европски и светских произвођача.
Услови за вожњу у Русији су захтевни и зато су ауто компаније извлачиле максимум издржљивости из возила по цену дизајна и комфора, због чега је и на нашим путевима било могуће видети доста руских возила која су свима нама остала у памћењу.

Зил - луксузни руски аутомобил

Иако руски брендови аутомобила не могу да се пореде са немачким, италијанским или америчким, они и даље представљају важног играча у глобалној ауто индустрији. Њихов значај је био огроман у време комунизма, када су возила била извезена у све земље совјетског блока. Ако је за сада, њихова познатост и географска покривеност смањена, ово не значи да руске ауто компаније нису увек вредне помена.

Та популарност није заобишла ни нашу земљу, тако да на нашим путевима (већином ауто отпадима) живи руска аутомобилска историја кроз старе половне аутомобиле спремне да се ухвате у коштац са нашим условима на путу или да оду на откуп аутомобила. Ево који су то најпопуларнији руски аутомобили и руске компаније које се често возе код нас.

Лада

Један од аутомобилских играча који и даље производи возила. Лада је некада била аутомобилски гигант која је извозила у свим деловима света, укључујући и Западну Европу. Један од брендова који су прихватили западни начин дизајна још од својих почетака, Лада се поноси престижом који многе друге европске ауто компаније не поседују. То је права истина: ладе нису Mercedes, BMW или чак Fiat. Али њихов главни квалитет не лежи у модерном дизајну или импресивним перформансама. Лада је ауто који вас једноставно одвезе од једног места на друго, нудећи основну удобност и покретљивост.

Многи произвођачи аутомобила широм света не могу да тврде да настављају да продају своја возила у истим форматима у којима су пуштени пре 40 година. Авто ВАЗ је један од њих, са преко 20 милиона приближно идентичних продатих аутомобила до 2012. године (година у којој производња престала).

Најчешћи модел, 2105 classic, био је заснован на  Fiat 124 из 1966. године и главна предност му је била повољна цена, поузданост, и једноставна механика. Део Фиат групе од самог почетка, Лада је сада члан Рено - Ниссан алијансе. Новији модели (Веста, Калина, Приора и Гранта) се производи у овом тренутку и постају све више и више популарни међу руским купцима.

Волга

Резултат савеза између Форда и СССР-у 1932. године, Волга је требало да испуни тражњу за луксузним аутомобилима која се мало по мало појављивала у западној Европи. Волга модел је произведен 1956. године и била је наследник претходног ГАЗ М20 Поебда.

Иако је далеко од онога што су немачки или француски брендови постигли у погледу луксуза, возила које је израдила ГАЗ - Горковски Автомобилни Завод - били су кратки подсетник Фордовог дефинисаног, елегантног дизајна. Будући да се веома разликовала од више робусне Ладе, Волга је постала заштитни знак богатства, коју су само куповали лекари, адвокати и политички представници.

До данас, неколико серија Волга возила су произведена, најновије се користи као таxи и полицијска возила. Производња је обустављена 2007. године, што чини Волгу једним од пожељних винтаге модела аутомобила у свету. Председник Путин је познат као један од ватрених љубитеља овог бренда.

Зил

Русија је имала своје властите луксузне лимузине. Које нису биле веома познате изван Совјетског Савеза. Али, ипак, оне су биле познате по својој повезаности са владиним званичницима. Многи од њих су виђени како се возе у овим аутомобилима, који се се масовно супротстављали перцепцији руског режима.

Најпознатији модел завод имени Ликхацхова је Зил-115, оклопна лимузина коришћена за превоз великодостојника током званичних путовања. Јосиф Стаљин је био један од оних који су се возили овом руском марком аутомобила.

Произвођач, сада преименован као Амо-ЗИЛ, тренутно производи аутобусе, камионе и тракторе.

Москвич

Још један од популарних руских модела, Москвич је карактеристичан за традиционални руски дух. Прилично досадно возило, његових неколико модела (укључујући 408, 412 и новији 2142) заслужили су захвалност нације широм земље. Неки људи чак тврде да је ово руски аутомобил по дефиницији, а не Лада.

Историја ове марке аутомобила је далеко од обичне. Производња је покренута 1929. године, са 24.000 возила, да би касније престала у корист производње војних возила, за време Другог светског рата. Одмах после рата, Русија је набавила целу производну линију из Опела, у Бранденбургу. Ово је заправо време када је први Москвич модел 400 рођен, на основу немачког Опел Кадетт-а.

Бренд је знао за славне дане током седамдесетих и осамдесетих, док је Совјетски Савез јачао своју економију, али је стигао до стечаја у 2002. и распада у 2006. Неки од производних погона су преузети од стране Ренаулт-а у 2008. години, што је значило да су се неки од РЕНАУЛТ модела (Логан) тамо производили. Од 2009. године, бренд је у власништву немачког аутомобилског гиганта Волксваген-а.

Руски аутомобили и произвођачи вредни помена

Иако су наведена 4 прозивођача најпопуларнија свакако нису једина, па тако треба поменути још:

УАЗ - углавном специјализована за производњу камиона, аутобуса, теренских возила, и спортско-теренских возила. Осим тога, компанија производи и војна возила.
Камаз - специјализована у производњи тешких камиона и других комерцијалних возила. То је један од најбољих руских произвођача камиона и освојио је Дакар рели Трке више од тринаест пута. Стога, Камаз има добру репутацију за производњу безбедних, моћних, и поузданих камиона.
Derways - компанија је позната по изради најпоузданијих, модерних возила са малом потрошњом и углавном специјализована за производњу теренских возила, компактних возила и купеа са 2 врата.

Руси су имали јединсвтен поглед када је дизајн и функционалност у питању, и то је оно што их издваја од осталих европски и светских произвођача. Услови за вожњу у Русији су захтевни и зато су ауто компаније извлачиле максимум издржљивости из возила по цену дизајна и комфора. Због чега је и на нашим путевима било могуће видети доста руских возила која су свима нама остала у памћењу.


# превоз аутомобил Русија
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима