Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Дијализни центри на југу Србије пуни, санитети дотрајали

rss

23.07.2017. РТС

Врућина, дотрајали санитети без климе, пуни центри за дијализу, мало донора органа и много оних који чекају трансплантацију – слика која стиже ових дана са југа Србије. Поједине општине, попут Ражња, нажалост, бележе пораст броја бубрежних болесника од којих су неки на листама чекања за трансплантацију органа. О условима у којима се лече и важности завештања органа, говоримо и ове недеље.

Дијализни центри на југу Србије пуни, санитети дотрајали

Шефкет Саитовић из Алексинца устаје у пола пет, а враћа се кући у пола дванаест. Они који иду преко села, каже, долазе тек око три, четири сата.

Да услови нису добри ни зими ни лети сматра Марица Радуловић из Алексинца. "Зими мрзнемо, лети се кувамо", каже Марица.

Већина ових људи чека доноре бубрега, а на дијализи су годинама. Верују, кажу, у хуманост породица које после смрти њихових најближих одлучују да ли ће некоме помоћи и продужити живот.

"Деси се да се аутомобил поквари, па дође други који нема климу, тешко је", истиче возач у Дому здравља у Алексинцу Иван Недељковић.

У једном правцу 57 пацијената из Алексинца, Сокобање и Ражња до дијализе у Нишу прелази и по 80 километара. Алексинац чека дијализни центар више од 20 година. Министарство здравља је ту идеју одобрило, а болница тражи простор, очекујући опрему и школован кадар.

"Планирамо да не чекамо да се то отвори па да едукујемо кадар, већ да наредне године пошаљемо одређени број медицинских сестара на едукацију у нишки Клинички центар и једног лекара интернисту који би добио субспецијализацију из нефрологије", објашњава директор Опште болнице у Алексинцу др Горан Видић.

Ни у Блацу нема доброг решења за превоз бубрежних болесника до Прокупља. Комби који се често квари, за 12 година прешао је више од пола милиона километара.

"Апелујем на све људе који могу да помогну у циљу што бољег третмана наших пацијената који су ионако болесни да им помогнемо и омогућимо бар што бољи транспорт", истиче директор Дома здравља у Блацу др Радољуб Дуњић.

И овако пацијенти три пута недељно путују до дијализних центара. Они који живе у најудаљенијим местима у комби по правилу улазе први, а последњи излазе. Просечно, током дана у вожњи проведу по неколико сати.

Милош Вучетић из Сибнице код Блаца који 11 година иде на дијализу каже да је тешко.

"Поправка клима-уређаја није велики трошак, то је могло да се уради на време. Сада када су поправили климу добро је, иначе, било је грозно", каже Милосав Стошовић.

Када би било више донора органа и ова слика би била другачија јер би ови људи после трансплантације били излечени, били здрави.

Драгана Сотировски, РТС


# превоз Алексинац Дом здравља Ниш Сокобања аутомобил Драгана Сотировски Ражањ Општа болница Горан Видић дијализа Шефкет Саитовић Марица Радуловић Иван Недељковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима