Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Najpopularniji ruski automobili

rss

10.10.2016. M.T.

Rusi su imali jedinsvten pogled kada je dizajn i funkcionalnost u pitanju i to je ono što ih izdvaja od ostalih evropski i svetskih proizvođača.
Uslovi za vožnju u Rusiji su zahtevni i zato su auto kompanije izvlačile maksimum izdržljivosti iz vozila po cenu dizajna i komfora, zbog čega je i na našim putevima bilo moguće videti dosta ruskih vozila koja su svima nama ostala u pamćenju.

Zil - luksuzni ruski automobil

Iako ruski brendovi automobila ne mogu da se porede sa nemačkim, italijanskim ili američkim, oni i dalje predstavljaju važnog igrača u globalnoj auto industriji. Njihov značaj je bio ogroman u vreme komunizma, kada su vozila bila izvezena u sve zemlje sovjetskog bloka. Ako je za sada, njihova poznatost i geografska pokrivenost smanjena, ovo ne znači da ruske auto kompanije nisu uvek vredne pomena.

Ta popularnost nije zaobišla ni našu zemlju, tako da na našim putevima (većinom auto otpadima) živi ruska automobilska istorija kroz stare polovne automobile spremne da se uhvate u koštac sa našim uslovima na putu ili da odu na otkup automobila. Evo koji su to najpopularniji ruski automobili i ruske kompanije koje se često voze kod nas.

Lada

Jedan od automobilskih igrača koji i dalje proizvodi vozila. Lada je nekada bila automobilski gigant koja je izvozila u svim delovima sveta, uključujući i Zapadnu Evropu. Jedan od brendova koji su prihvatili zapadni način dizajna još od svojih početaka, Lada se ponosi prestižom koji mnoge druge evropske auto kompanije ne poseduju. To je prava istina: lade nisu Mercedes, BMW ili čak Fiat. Ali njihov glavni kvalitet ne leži u modernom dizajnu ili impresivnim performansama. Lada je auto koji vas jednostavno odveze od jednog mesta na drugo, nudeći osnovnu udobnost i pokretljivost.

Mnogi proizvođači automobila širom sveta ne mogu da tvrde da nastavljaju da prodaju svoja vozila u istim formatima u kojima su pušteni pre 40 godina. Avto VAZ je jedan od njih, sa preko 20 miliona približno identičnih prodatih automobila do 2012. godine (godina u kojoj proizvodnja prestala).

Najčešći model, 2105 classic, bio je zasnovan na  Fiat 124 iz 1966. godine i glavna prednost mu je bila povoljna cena, pouzdanost, i jednostavna mehanika. Deo Fiat grupe od samog početka, Lada je sada član Reno - Nissan alijanse. Noviji modeli (Vesta, Kalina, Priora i Granta) se proizvodi u ovom trenutku i postaju sve više i više popularni među ruskim kupcima.

Volga

Rezultat saveza između Forda i SSSR-u 1932. godine, Volga je trebalo da ispuni tražnju za luksuznim automobilima koja se malo po malo pojavljivala u zapadnoj Evropi. Volga model je proizveden 1956. godine i bila je naslednik prethodnog GAZ M20 Poebda.

Iako je daleko od onoga što su nemački ili francuski brendovi postigli u pogledu luksuza, vozila koje je izradila GAZ - Gorkovski Avtomobilni Zavod - bili su kratki podsetnik Fordovog definisanog, elegantnog dizajna. Budući da se veoma razlikovala od više robusne Lade, Volga je postala zaštitni znak bogatstva, koju su samo kupovali lekari, advokati i politički predstavnici.

Do danas, nekoliko serija Volga vozila su proizvedena, najnovije se koristi kao taxi i policijska vozila. Proizvodnja je obustavljena 2007. godine, što čini Volgu jednim od poželjnih vintage modela automobila u svetu. Predsednik Putin je poznat kao jedan od vatrenih ljubitelja ovog brenda.

Zil

Rusija je imala svoje vlastite luksuzne limuzine. Koje nisu bile veoma poznate izvan Sovjetskog Saveza. Ali, ipak, one su bile poznate po svojoj povezanosti sa vladinim zvaničnicima. Mnogi od njih su viđeni kako se voze u ovim automobilima, koji se se masovno suprotstavljali percepciji ruskog režima.

Najpoznatiji model zavod imeni Likhachova je Zil-115, oklopna limuzina korišćena za prevoz velikodostojnika tokom zvaničnih putovanja. Josif Staljin je bio jedan od onih koji su se vozili ovom ruskom markom automobila.

Proizvođač, sada preimenovan kao Amo-ZIL, trenutno proizvodi autobuse, kamione i traktore.

Moskvič

Još jedan od popularnih ruskih modela, Moskvič je karakterističan za tradicionalni ruski duh. Prilično dosadno vozilo, njegovih nekoliko modela (uključujući 408, 412 i noviji 2142) zaslužili su zahvalnost nacije širom zemlje. Neki ljudi čak tvrde da je ovo ruski automobil po definiciji, a ne Lada.

Istorija ove marke automobila je daleko od obične. Proizvodnja je pokrenuta 1929. godine, sa 24.000 vozila, da bi kasnije prestala u korist proizvodnje vojnih vozila, za vreme Drugog svetskog rata. Odmah posle rata, Rusija je nabavila celu proizvodnu liniju iz Opela, u Brandenburgu. Ovo je zapravo vreme kada je prvi Moskvič model 400 rođen, na osnovu nemačkog Opel Kadett-a.

Brend je znao za slavne dane tokom sedamdesetih i osamdesetih, dok je Sovjetski Savez jačao svoju ekonomiju, ali je stigao do stečaja u 2002. i raspada u 2006. Neki od proizvodnih pogona su preuzeti od strane Renault-a u 2008. godini, što je značilo da su se neki od RENAULT modela (Logan) tamo proizvodili. Od 2009. godine, brend je u vlasništvu nemačkog automobilskog giganta Volksvagen-a.

Ruski automobili i proizvođači vredni pomena

Iako su navedena 4 prozivođača najpopularnija svakako nisu jedina, pa tako treba pomenuti još:

UAZ - uglavnom specijalizovana za proizvodnju kamiona, autobusa, terenskih vozila, i sportsko-terenskih vozila. Osim toga, kompanija proizvodi i vojna vozila.
Kamaz - specijalizovana u proizvodnji teških kamiona i drugih komercijalnih vozila. To je jedan od najboljih ruskih proizvođača kamiona i osvojio je Dakar reli Trke više od trinaest puta. Stoga, Kamaz ima dobru reputaciju za proizvodnju bezbednih, moćnih, i pouzdanih kamiona.
Derways - kompanija je poznata po izradi najpouzdanijih, modernih vozila sa malom potrošnjom i uglavnom specijalizovana za proizvodnju terenskih vozila, kompaktnih vozila i kupea sa 2 vrata.

Rusi su imali jedinsvten pogled kada je dizajn i funkcionalnost u pitanju, i to je ono što ih izdvaja od ostalih evropski i svetskih proizvođača. Uslovi za vožnju u Rusiji su zahtevni i zato su auto kompanije izvlačile maksimum izdržljivosti iz vozila po cenu dizajna i komfora. Zbog čega je i na našim putevima bilo moguće videti dosta ruskih vozila koja su svima nama ostala u pamćenju.


# prevoz automobil Rusija
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima