Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Иницијатива да књига, Арчибалада Рајса, "Чујте Срби" постане обавезна школска лектира

rss

03.06.2015. www.juznasrbija.infо

Покренута је иницијатива давања потписа за петицију путем друштвених мрежа, којом желимо да лик и дело великог пријатеља нашег народа, доктора Рудолфа Арчибалда Рајса, остане упамћено, каже за Јужну Србију Инфо наставник историје у ОШ "Ратко Вукићевић" у Нишу, професор Младен Станковић.

Иницијатива да књига,  Арчибалада Рајса, "Чујте Срби" постане обавезна школска лектира

- Његова књига, ''Чујте Срби-Чувајте се себе'' коју је написао и оставио нам у аманет након своје смрти, којом је желео да на време увидимо своје грешке, данас је неопходно штиво нашој омладини над којом се скупљају тмурни облаци. Потписивањем ове петиције подржавате иницијативу да се у оквиру часова наставе српског језика или часова историје књига "Чујте Срби" чита као обавезна лектира у основним и средњим школама, додаје Станковић и наставља..

- Неопходно је увести овакво штиво у наш школски образовни систем, како би се пробудила свест омладине о правим и истинским животним вредностима, потребним да они сами, а са њима њихов народ и држава крену узлазном путањом у боље сутра. Најбољи начин за то је повратак у прошлост и уочавање грешака наших предака, како их будућа покољења не би чинила, јер смо и сами сведоци да се ''историја понавља '' поготову код нас, а ми сами никако да извучемо поуке из тога! Зато са великим задовољством свим читаоцима препоручујем да прочитају књигу доктора Рајса и наравно потпишу петицију о уласку књиге у наш образовни систем. 

- На крају бих цитирао крај књиге доктора Рајса:

''Допустили сте тако да умре дух ваше омладине. Дозволили сте да се она угледа на све оне ваше скоројевиће, забушанте, зеленаше, ратне богаташе, сумњиве политичаре, затроване жудњом за новцем. Ваша омладина је њихова жртва. Образована је по узору на њих. Дужност вам је била да је сачувате од тог узора, а ви то нисте учинили. Припазите да вас тај немар једног дана прескупо не кошта. Може вас коштати и земље јер ова омладина се неће жртвовати на олтару отаџбине кад зазвони на узбуну, (а зазвониће једног дана) као она омладина која је водила ослободилачке ратове. Данашња омладина ће вам одлучно рећи да нипошто не жели да гине јер јој то ништа не доноси. Зна она из искуства, гледала је то својим очима, и како они који су се жртвовали, код вас, у вашој модерној Србији, добијају само ногом позади''..

Све информације о петицији можете пронаћи на: 

Иницијатива да књига "Чујте Срби"постане обавезна школска лектира

http://www.peticije24.com/113492


# школе књига # Ниш иницијатива Арчибалд Рајс школски програм Младен Станковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима